Telefonunuzdaki bu uygulamalar kuyunuzu kazıyor! Listeden bakıp tek tek silin

Mobil iletişimler ile telefonunuzdaki tehlikeli uygulamaların bir listesiyle verilerinizi koruyun. Mobil uygulama dünyasında çok sayıda seçenek bulunmaktadır ve her geçen gün artmaktadır. Cihazınızın sağlığına ve aynı zamanda verilerinizin güvenliğine önem veriyorsanız belirli uygulama kategorilerini yüklemekten kaçınmalısınız. Yine işletim sistemleri arasında bu konuda da bir fark bulunmuyor.

Telefonunuzdaki bu uygulamalar kuyunuzu kazıyor! Listeden bakıp tek tek silin

Piliniz çabuk bitiyorsa ve telefonunuz aniden kapanıyorsa arkasındaki uygulamayı ihmal ediyor olabilirsiniz.Bu sayının ait olunan kullanıcı kategorisi kapsamında değişiklik gösterebileceği söylenmiştir.Peki kendimize soralım neden bu uygulamaları telefonlarımıza yüklüyoruz? Bu sorunun cevabı size doğrudan cihazınızla ve sizinle neyin ilgili olduğunu söyleyecektir. Çoğu insan veri güvenliğini ciddiye almıyor; bu trend 2018'de zirveye ulaştı. Yakında kişisel verilerimiz konusunda çok endişeleneceğiz ve giderek daha çok insan bu konuda endişe duyacak. Ancak kötü amaçlı mobil uygulamaların cihazınızın sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu unutmamak gerekir.

Uygulama oluşturmak ve yayınlamak çaba gerektirir. Android ile iOS platformları farklı güvenlik niteliklerine sahip farklı seçenekler ve uygulamalar sunar ancak önemli olan bir şey vardır: İyi bir geliştirici kötü niyetle hem Apple'ı hem de Google'ı manipüle edebilir. Yani ne yapmalıyız? Cihazınıza zarar verecek veya verilerinizi çalacak uygulamalardan uzak duruyoruz. Gelecekte sorun yaşamamak için bunların ne tür uygulamaların olduğunu ve cihazınıza nasıl zarar verdiğini öğrenmek için bu makaleyi dikkatlice okumalısınız.

RAM performansını artırmak için yüklenen uygulamalar

Mobil uygulamalar, donanımınızın en önemli bileşenlerinden biri olan RAM bellek sayesinde arka planda çalışır. Aynı zamanda mobil cihazınızın pilinden de çok fazla enerji tüketir. Özellikle daha hızlı ve sorunsuz kullanım yoluyla RAM belleğini koruyan uygulamalar, ekran kapalıyken bile telefonunuzun pilini tüketebilir.

Kısa süre içerisinde tükenen pilin uzun sürede şarj edilip deşarj edilmesi, ömrünün kısalmasına neden olabilir. Bu, telefonunuzu şarja takmadan daha az zaman harcayacağınız ve kısa süreliğine şarjda tutamayacağınız anlamına gelir. Android kullanıcısıysanız eğer, bu uygulamaları indirmek dışında mobil cihazınızdaki RAM kullanımını dengelemek adına telefonunuzun ayarlar kısmından ek seçeneklere ulaşabilirsiniz. Bu sayede üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duymadan sorunu çözebilirsiniz.

"Dosya Temizleme" adıyla indirilen uygulamalar

Ne yazık ki bu tür temiz uygulamalar cihazınızı da riske atabilir. Gözünüzde, mobil cihazınızdaki ücretsiz depolama dosyaları kopyalanacak, böylece cihazınızın performansı artmış gibi görünecektir. Telefonunuzda bu tür hizmetler sağladığını iddia eden uygulamalar, cihazınızdan çıkarıldıktan sonra bile cihazınızı tam anlamıyla çöplüğe çevirebilir. Aynı zamanda telefonunuzun hafızasına indirilen diğer uygulamalar da diğer uygulamaların telefonunuzda bıraktığı çöpleri temizlemeye çalışacaktır.

Şu ana kadar söylediğimiz her şey normal görünmekte. Ancak yine de bunlar arka planda çalışan, pil performansınızı gerçekten düşürebilen, bazen de silinmemesi gerekli olan önemli çekirdek dosyaları silebilen uygulamalardır. Zamanla bu uygulamalar cihazınızı kararsız hale getirebilir ve cihazınızın düzenini bozabilir.

Yeni bir cep telefonu aldığınızda, üreticinin protokollerine göre bazı oyunların, uygulamaların baştan itibaren cihaza dahil olduğunu fark edeceksiniz. Üreticiler tarafından bilginiz dışında birçok uygulama sağlanmaktadır; örneğin: B. Otel arama uygulamaları, bilinmeyen ofis uygulamaları, hatta sosyal medya uygulamaları.

Bu adımlar gerekli olabilir ancak üretici tarafından zorunlu kılınmamıştır.

Ne yazık ki, bütün üreticiler önceden yüklenmiş uygulamaların kaldırılmasına izin vermemektedir. Bu amaçla bu uygulamalarda pasivasyon en verimli ve kolektif çözümlerden biridir. Ayarlar'a gidin ve uygulamalar sekmesini açın, kullanılamayan veya kaldırılamayan bir uygulamaya dokunun, Daha sonrasında ise aşağıdakileri yapın:

- İzinler bölümündeki tüm izinleri devre dışı bırakın.

- Depolama seçeneklerinde önce "Önbellek"e, ardından "Verileri Temizle"ye tıklayın.

- Veri kullanımı bölümünde görünen Arka plan verileri ve Sınırsız veri kullanımı seçeneklerinin işaretini kaldırın.

- Uygulama ayrıntıları ekranında Durdurmaya Zorla'yı seçin ve uygulamayı devre dışı olarak işaretleyin.

Bu adımlardan sonra uygulamalar pasif hale gelecek ve diğer seçenekleri hafızadan kaldırabileceksiniz. Bu, cihazınızı güvenli bir şekilde kullanmaya devam etmenizi sağlar.

Pil ömrünü uzatan uygulamalar gibi hizmetlerin sağlanması

RAM'inizi veya sabit diskinizin bellek hücrelerini yenilediğini öne süren uygulamalar gibi, pilinizi koruduğunu öne süren uygulamalar da zararsız değildir. Bunun nedeni, cihazın işletim sisteminin genelinde çalışan bütün ygulamalara ve hizmetlere sınırlı erişime sahip olmasıdır. Pil optimizasyon uygulamaları özellikle Android 7.0 ve üstünü çalıştıran cihazlarda işe yaramaz. Nedeni de bu versiyonlar pili en iyi şekilde kullanacak şekilde programlanmıştır.

Peki bu konuda ne yapılabilir? Öncelikle cihaz ayarlarınızın Pil (veya Güç Kullanımı) bölümüne gidin. Son birkaç saat içinde en fazla gücü kullanan uygulamaların listesini görmek için aşağı kaydırın. Görüntülenen bölümde uygulamaları devre dışı bırakmak ve mevcut uygulamaları durdurmak için Zorla Durdur seçeneğini kullanın. Bu uygulamalar, bildirim alındıktan hemen sonra yeniden etkinleştirilecektir.

Verileri yoğun sosyal medya uygulamaları

Cihazınız ne kadar kaliteli olursa olsun Facebook ve Messenger gibi bazı uygulamalar bir süre sonrasında istenmeyen yan etkiler ortaya çıkaracaktır. Arka plan dosyaları GB GB birikiyor ve performansı ciddi olarak etkilemeye başlıyor. Bu uygulamaların yanı sıra Facebook Lite, Messenger Lite vb. seçenekleri de tercih edebilirsiniz.

Eğer uygulamanızın Lite sürümü yoksa internet tarayıcınızdan kullanabilirsiniz. Tarayıcınızı desteklemeyen bir uygulama kullanıyorsanız Dosyaları Temizleme bölümünün İndirilen Uygulamalar bölümündeki adımları takip ederek ana uygulamanın verilerini de temizleyebilirsiniz.

Harici dosya yöneticisi uygulaması

Cihazınızdaki özel dosyalara hızlı bir şekilde erişmek isteyebilirsiniz. Ne yazık ki, üretici harici bir dosya yöneticisi sunmasa bile üçüncü taraf bir dosya yönetimi uygulaması kullanmak güvenli seçenek değildir. Nedeni ise, üreticilerin genel olarak bu dosyalara kendi uygulamaları dışında erişimleri ağlamamasıdır. Depolama ayarlarına erişmek için depolama listenizdeki Dosyalar'a gidin ve Dosyalar etiketli düğmeye dokunun. Bu, yeni klasör oluşturmanıza ve dosyaları klasörler arasında taşımanıza olanak tanır.

Çok popüler gibi görünen ancak güvenilmez olan teknolojide gizlilik sağlayan bir yazılım

Eğer Google Chrome kullanarak gezinmeyi sevmiyorsanız bu tarayıcının dışında birçok alternatif mevcut. Ancak cihaz üreticinizin tarayıcısını kullanmak istemiyorsanız eğer bu alternatifler yardımcı olabilir. Bu alternatif tarayıcıların bir çoğu ücretsiz VPN sunar. Ayrıca cihazınızın her açısından veri toplayabilirsiniz.

Bu tarayıcıların çoğu, tüm bu verileri bir ücret karşılığında toplamanıza olanak tanır. Bu güvenli olmayan tarayıcı alternatiflerini kullanmak yerine cihanızda Opera, Microsoft Edge, Mozilla Firefox ve Mint gibi tarayıcıları da kullanabilirsiniz. Bu tarayıcılar hafif sürümler sunar.

Ses performansını ve medya oynatıcısını geliştirmek için telefon uygulaması

Cihazınızda depolanan bazı video ve fotoğrafların farklı uzantılarla açılması için Android'in yerleşik servisleri yeterli olmayabilir. Ayrıca Google Play Müzik ile diğer müzik çalarlar size istediğiniz her şeyi veremez. Bu nedenle kullanıcılar, dosyaları görüntülemek ve bunları da .mkv gibi ek uzantılarla açmak için üçüncü taraf uygulamaları kullanmayı düşünmelidir.

GOM ve VLC gibi oyuncular, hazırladıkları uygulamalarıyla Android'i dünya çapında ünlü hale getirdi. Alternatif olarak Facebook ve Snapchat uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Örneğin, telefonunuzun sesi istediğiniz gibi çıkmıyorsa, bazı uygulamalar telefonunuzun istediğiniz gibi ses çıkarmamasına neden oluyordur. Yazılım adına cihazınızın ses performansını artırabilirsiniz ancak bu tür uygulamalar ne yazık ki cihazınıza kalıcı zararlar verebilir.

Fotoğraf ve video düzenleyici

Adını bilmediğiniz uygulama geliştiricilerine güvenmeyin. Bunların yerine, galerilerinin orijinalliğini kontrol etmek için bu uygulamaların yaratıcılarını kontrol edin. Fotoğraf düzenleme uygulamaları saygın şirketlerin sunması gerekir. Ayrıca, öncelikle yorumları ve geri bildirimleri dikkatli okumadan indirmeyin. Pek çok popüler şirketin zaten harika fotoğraf düzenleme uygulamaları bulunmaktadır. Fotoğraflarınıza filtre uyguluyorsanız, bunları kötü amaçlı yazılıma sahip olmayan kişilerle paylaşmayın.

Tüm antivirüs uygulamaları

Antivirüs uygulamaları kullanıcılara bazen avantajlar sunuyor. Yukarıda bahsettiğimiz yazıdaki tavsiyelere uyduğunuz sürece virüslerden korkmanıza gerek yok. Normal kullanım koşullarında cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşması pek olası değildir. Ancak cihazınızı güncel tutmak, kararlı işletim sistemi çalıştırmak virüs bulaşma riskini de azaltır. Ayrıca, güvenli kullanıma yönelik diğer tüm önerileri uygulayarak riski daha da azaltabilirsiniz. Google, mağazanın dışından indirilen dosyalara erişemediği için Google Play Store uygulamalarını yüklemek güvenlidir.

Sonuç olarak birçok cihazın içeriğine kötü amaçlı yazılım bulaştı. Piyasa dışından indirilen dosyalar, telefonunuzda her zaman virüs kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca cep telefonunuza ticari uygulamalar yüklemeyin. İndirseniz bile dosyayı güvenli bir şekilde telefonunuza aktarabildiğinizden emin olmalısınız. Bu listeyi okuduktan hemen sonra yüklenecek uygulamaları bulmak zor olabilir ancak telefonunuzu güvende ve çalışır durumda tutmak önemlidir. Ayrıca bu listedeki uygulamalar yüklendiğinde telefonunuzda sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bu listedeki herhangi bir uygulamayı yüklememek en iyisidir.