Telefon ve İnternet Aboneliği İptali E Devlet'ten Yapılacak

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. BTK tarafından yapılan açıklamada e Devlet kapısına yeni bir hizmetin ekleneceğine yer verildi. Telefon ve internet abonelikleri e Devlet kapısı üzerinden 15 Eylül tarihinden sonra iptal edilebilecek.

Telefon ve İnternet Aboneliği İptali E Devlet'ten Yapılacak

E Devlet 'ten yeni hizmet.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada , e Devlet kapısı üzerinden artık telefon aboneliği ile internet aboneliklerinin iptal edilebileceğine yer verildi. Söz konusu sistem üzerinde çalışmalar devam ediyor. 15 Mayıs günü sona erecek çalışmaların ardından uygulama 15 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Milliyet Gazetesi 'nden  Hanife Baş, bugün kaleme aldığı yazısında,  telefon, internet ve diğer yayın hizmetlerinin iptal işlemlerinin e Devlet kapısına taşınacağını kaydetti. Konu ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tebliğ taslağını hazırladı ve  kamuoyu görüşüne açtı.

Söz konusu taslağa baktığımızda Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, BeinSport, D-Smart, Kablo Tv ve Türksat gibi şirketlerden alınan telefon ya da diğer aboneliklerin e devlet üzerinden iptal edilmesinin önü açılacak. 

Koronavirüs nedeniyle herkesin evde kaldığı bu dönemde yapılacka bu düzenleme , vatandaşları rahatlatacak. 

BELGE EKSİKLİĞİ BAHANESİ OLMAYACAK

E Devlet üzerinden yapılacak iptal başvurusu firmaların ekranına düşecek. Firmalar ise kendilerine gelen iptal başvurularını gerçekleştirmekle yükümlü olacak. Belge eksikliğini bahane ederek iptal reddedilemeyecek. 

BTK resmi internet adresi üzerinden yayımlanan taslak metin, kamuoyunun görüşünü almak için erişime açıldı. 10 gün yayında kalacak taslak , daha sonra tekrar incelenmek ve gelen görüşleri değerlendirmek için işleme alınacak. 15 Mayıs tarihinde tamamlanacak ilk düzenlemeler sonrası 15 Eylül 'de altyapının tamamlanması ve sistemin kullanıma başlaması bekleniyor. 

Söz konusu taslak metnine baktığımızda iptal başvuruları 3 şekilde yapılabilecek. Ya kimlik kartı , ya elektronik imza ya da internet bankacılığı yolu ile abonelikler sonlandırılabilecek. 

TAAHHÜTLER NE OLACAK?

Söz konusu düzenleme , sadce iptallerin evden yapılması yönünde, Taahhütler aynen devam edecek ve iptal işlemi olması durumunda cayma bedeli alınacak. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, abonelik iptalinin en fazla şikayet edilen konu olduğunu söyleyerek , “İptal için bayiye gitmek ya da faks çekmek gerekiyor. Faks ulaşmıyordu, teyidi alınamıyordu, süreçler çok uzuyordu. Binlerce tüketici sorun yaşıyordu. Böyle bir uygulamanın olması uzun zamandır konuşuluyordu. Artık- e-Devlet üzerinden yapılabilmesi çok büyük avantaj. Sözleşmenin bu şekilde iptal edilebiliyor olması çok yerinde bir karar oldu. Tüketici hakları açısından da önemli.” dedi. 

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA