Telefon, bilgisayar, televizyonu sakın fişte bırakmayın! Cüzdanınızdan paranızı çekiyor

Prize bağlı cihazların elektrik kullanıp kullanmadığı yıllardır tartışma konusu olmuştur. Ancak elektronik cihazlarınızı gereksiz yere prizde bırakırsanız beklediğinizden daha fazla elektrik tüketeceklerdir. İşte detaylar...

Telefon, bilgisayar, televizyonu sakın fişte bırakmayın! Cüzdanınızdan paranızı çekiyor

İnsanlar elektrik faturalarını azaltmak için çeşitli tasarruf seçenekleri aramaya başladı. Uzmanlar, kullanılmadığında bile bağlı kalan elektronik cihazlarına özellikle dikkat çekiyor. Faturanızın düşük gelmesini istiyorsanız bu yöntemleri denemenizde fayda var. Detaylar haberimizde...

su

PRİZDE UNUTULAN CİHAZLAR İLE İLGİLİ UYARI! SU GİBİ ELEKTRİK HARCIYOR

Evinizin her yerindeki elektronik cihazlarınızda bir arıza varsa ve bu ay sonunda faturanıza yansıyorsa büyük bir faturayla karşı karşıya kalırsınız. Uzmanlar elektrik faturalarından kaynaklanan hataları sıraladı. Peki, sıcak su gibi elektriği tüketip faturalarınızın fırlamasına neden olabilecek hatalar nelerdir? İşte faturalarınızı düşürmek için bilmeniz gerekenler.

Günümüzde insanlar faturalarını azaltmak ve iyi harcama alışkanlıkları geliştirmek için yeni yollar ve püf noktaları arıyor. Uzmanlar, ev aletlerinin prize takılı olduğu sürece elektrik tüketmeye devam ettiğini açıkladı. Bu hata birçok kişi tarafından görmezden gelinir ancak faturanıza yıllık yaklaşık 360 TL tutarında ek bir tutarın yansıyacaktır.

Yüksek elektrik faturalarınızı azaltmak için dikkate almanız ve benimsemeniz gereken birkaç yöntem vardır. Yapmanız gereken ilk şey evde bilinçsizce kullandığınız elektronik cihazları kapatmaktır. Bu şekilde, kullanım maliyetlerini önemli ölçüde azaltmak mümkündür.

Enerji uzmanı Natalia  göre para harcamanın 'en büyük suçlusu' olan bu elektronik cihazlar, bekleme faturanızı neredeyse yarıya indirerek büyük miktarda tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

FATURAYI YÜKSELTEN CİHAZLAR

TELEVİZYON İLK SIRADA

Televizyon, her evde bulunması gereken, gün boyu çalışan ve en büyük enerji tüketicilerinden biri olan elektronik cihazdır.

NATALİA: Bekleme modunda rölantide çalışmasını istemiyorsanız, duvardan kalkıp seti kapatmak için çaba göstermeniz gerekecektir. Bunu yapmak, tasarruf ettiğiniz para için buna değecektir. Natalie, "TV'yi fişe takılı ve açık bırakmanın 1,3 W tükettiğini" ve TV'yi boşta bırakmanın yılda ortalama 3,87 sterline yani 90 TL'ye mal olacağını ifade etti.

DERİN DONDURUCU VE BUZDOLABI İKİNCİ SIRADA

7/24 açık bir buzdolabı veya derin dondurucuyla enerji faturalarından tasarruf etmek istiyorsanız Natalie'nin açıklamasını dinleyin. "Buzdolabınızın düzgün çalıştığından emin olmanın en kolay yolu, hem içini hem de dışını düzenli olarak temizlemektir."

Uzman isim: "Her evin buzdolabını/dondurucusunu açık tutması gerektiğinden, tüm hanenin enerjisinin yüzde 12'sinden fazlasının yalnızca buzdolabını/dondurucuyu çalıştırmaktan gelmesi hiç de şaşırtıcı değil. "Dış kısmın tozlanması, soğutma sisteminin etkilenmeyeceği anlamına gelirken, içini temizlemek ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atmak, buzdolabının yiyecekleri soğuk veya donmuş halde tutmak için eskisi kadar çok çalışmasına gerek kalmamasını sağlayacaktır." Dedi.

OYUN KONSOLLARI ÜÇÜNCÜ SIRADA

Elinize aldığınızda bırakamadığınız Oyun konsolları artık en çok enerji tüketen cihazların başında geliyor.

UYDU ALICILARI DÖRDÜNCÜ SIRADA

Araştırmalar uydu alıcılarının çok fazla güç tükettiğini gösteriyor. Bu cihazlar kapalıyken bile büyük miktarda güç tüketir.

Çamaşır makinesi kapalıyken bile fişi prizde takılı ise yaklaşık senede 33 TL,

Bulaşık makinesi 25 TL,

Televizyon 18 TL,

Klima 7 TL,

Cep telefonu şarjı 1 TL,

Ses sistemleri 32 TL fazladan israfa neden oluyor.

BİLGİLENDİRME:

Cihazlarımızın kapalıyken elektrik tüketimin sebebi bu transformatörler kısmıdır. Kullanılmadığı durumda prize bağlı küçük bir transformatör 1-5W arasında bir güç tüketir. Bu da senede bütün cihazların geneli düşünüldüğünde büyük rakamlara neden olmaktadır.