SpaceX, Üçüncü Ticari Uzay Görevini Başarıyla Tamamladı

SpaceX, başarılı bir şekilde üçüncü ticari uzay görevini tamamladı, insanlı uzay seyahatine yeni bir boyut kazandırıyor

SpaceX, Üçüncü Ticari Uzay Görevini Başarıyla Tamamladı

Pazar akşamı, SpaceX eski NASA astronotu Peggy Whitson'ı da içeren dört kişilik bir ekipten oluşan ticari bir uzay uçuşunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) başarıyla gönderdi. Axiom-2 misyonu, Peggy Whitson'un liderliğindeki ekip ve pilot John Shoffner tarafından gerçekleştirildi. Misyon ayrıca Suudi Arabistan'dan iki uzman, Ali al-Qarni ve Rayyanah Barnawi'yi de taşıdı. John Shoffner ve Suudi Arabistan hükümeti, Houston merkezli bir uzay uçuşu şirketi olan Axiom'dan Crew Dragon aracılığıyla koltuk satın aldı.

Dört kişilik ekip, tamamen özel ikinci bir misyonla Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçarak yörüngede bir laboratuvarda yaklaşık bir hafta geçirdi. Dünya'ya dönüşleri ise hava şartlarına bağlı olarak gerçekleşti.

Axiom misyonları, çeşitli nedenlerle potansiyel müşterilere cazip geliyor. Bir kısmı kesinlikle uzay turizmiyle ilgili. Bilinen evrende sadece iki uzay istasyonu bulunuyor ve bu istasyonlardan biri sadece Çin astronotlarına açık. Ancak Suudi Arabistan gibi ülkeler için Axiom, Rusya ile ortaklık kurma veya yerel bir insanlı uzay uçuşu programı oluşturma gibi süreçlerle uğraşmadan vatandaşlarına prestijli bir uzay yolculuğu imkanı sunuyor.

SpaceX, Mayıs 2020'de NASA için gerçekleştirdiği Demo-2 uçuşundan bu yana onuncu insanlı uzay misyonunu başarıyla gerçekleştirmiştir. Şirket, sadece üç yıl içinde toplamda 38 kişiyi yörüngeye göndermiştir. Bu kişilerin 26'sı NASA ve diğer uluslararası ortaklarının (Rusya dahil) profesyonel astronotlarıydı, sekizi Axiom misyonlarında yer aldı ve dördü Jared Isaacman'ın Inspiration4 serbest uçuş misyonunda bulundu. Isaacman'ın bu yılın sonlarında Dragon aracılığıyla Polaris Dawn adlı ikinci özel uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

SpaceX, dünya genelinde en aktif insan taşıma sağlayıcısı olarak öne çıkıyor. Çin, insanlı uzay uçuş programına Ekim 2003'te başlamış olsa da bu süre zarfında yalnızca 26 astronotu uzaya göndermiştir. Son üç yılda Rusya ise 24 kişiyi uzaya taşımıştır.

Ayrıca, Pazar günü SpaceX, bir insanlı uzay uçuşu misyonunun ardından Falcon 9 roketinin ilk aşamasını yakın bir kara tabanlı iniş alanına başarıyla geri getirmiştir. Şirket, bu başarıyla birlikte 230'dan fazla fırlatma gerçekleştirdiği güvenilir roketinden daha fazla performans elde etmeyi başarmıştır.