Şifrenizi bunlardan biriyse geçmiş olsun! Hackerların elinde olabilirsiniz

Bu şifreler, hackerlar için av niteliğinde! Bu şifreleri asla kullanmayın...

Şifrenizi bunlardan biriyse geçmiş olsun! Hackerların elinde olabilirsiniz

Günümüzde internet kullanımı hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda. Ancak bu avantajların yanında siber suçların da artış gösterdiği bir gerçek. Kişisel verilerimizin çalınma riski her an var. Bu riskleri en aza indirmek için şifre güvenliğine dikkat etmek hayati önem taşıyor.

Son dönemde yapılan araştırmalar, insanların hala basit ve kolay tahmin edilebilir şifreler kullandığını ortaya koyuyor. Oysa güvenli bir şifre uzun, karmaşık, rastgele karakterlerden oluşmalı. Popüler ve basit şifreler ilk hedef haline geliyor. NordPass tarafından derlenen verilere göre 2023'ün en çok kırılan ilk 10 şifresi arasında 123456, 123456789 ve qwerty gibi basit şifreler yer alıyor.

hackerların kolay bulduğu şifreler

Güvenli bir şifre oluşturmanın ve düzenli olarak değiştirmenin önemi, veri ihlallerinden elde edilen milyonlarca şifrenin analizi sonucunda bir kez daha ortaya çıktı. İnsanların şifre seçimindeki alışkanlıkları incelendiğinde, kişisel bilgilerinin kolayca tahmin edilebildiği görülüyor.

Uzmanlar, güvenli bir şifre için uzunluğunun en az 12 karakter, içerdiği sayı, simge ve büyük-küçük harf karışımının olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca aynı şifrenin birden fazla hesapta kullanılmaması, zaman zaman değiştirilmesi öneriliyor. Güvenli şifre yöneticileri de şifre oluşturma ve saklama sürecini kolaylaştırıyor.

hackerların kolay bulduğu şifreler

Teknolojinin gelişmesiyle siber tehditler de değişiyor. Bu sebeple sadece güçlü şifrelerin yeterli olmadığı, alternatif kimlik doğrulama yöntemlerine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Kişisel verilerimizi korumak ve güvende olmak için şifre güvenliğine ve gelişen tehditlere karşı önlemlere dikkat etmemiz gerekiyor.