Sadece WhatsApp, Facebook Değil En az 8-9 Uygulama Verilerinizi Topluyor

TBMM'de yeni faaliyete geçen Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Onursal Adıgüzel bir son dakika açıklamasında bulundu. Adıgüzel yaptığı açıklamada sadece WhatsApp ile Facebook'un değil birçok uygulamanın bilgileri topladığını söyledi.

Sadece WhatsApp, Facebook Değil En az 8-9 Uygulama Verilerinizi Topluyor

Telefondaki 8-9 uygulama bilgileriniz itopluyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM'de yeni faaliyete geçen Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Onursal Adıgüzel bir son dakika açıklamasında bulundu. Milliyet'e açıklamalarda bulunan Adıgüzel, cep telefonlarda bulunan en az 8 uygulamanın bilgileri topladığını söyledi. 

VERİ GÜVENLİĞİ

Özel algoritmalar kullanılarak üretilen ürünlerin şimdilerde bir kişiyi tanımlıyor, profilliyor ve onun birçok özelliğini öğrenebiliyor. Kişinin satın alma davranışlarını öğreniyor, hatta satın alma davranışlarında yönlendirmede bulunarak bu kişinin farklı şeyler almasının da önünü açıyor. Facebook kendi içeriğini üretmeyen ama kişilerin içeriklerini paylaşan bir kuruluş olarka çalışıyor. Ancak arka planda veriler toplanıyor ve toplanan bu veriler işlenerek kullanıcının profili oluşturuluyor. 

Son günlerde WhatsApp 'ın veri gizliliği hamlesi sonrası gündeme gelen veri güvenliği için açıklamada bulunan Adıgüzel, "Sadece WhatsApp'ı düşünmeyin, her birimizin telefonundaki en az 8-9 aplikasyon (uygulama) buna benzer verileri topluyor." dedi ve söz konusu uygulamalar ile ilgili örnekler vererk şunları söyledi:

"Şöyle bir örnek vereyim; bir kişinin günde kaç saat telefonda konuştuğunu bilerek yaşını ve cinsiyetini belirleyebiliyor bir algoritma. Veri güvenliği çok önemli. Bir ülkenin verilerini yabancı şirketlerin topladığını gördüğümüzde çok çok daha önemli bir mesele boyutuna geliyor. Buradan baktığımızda tabii ki siber güvenlik meselesini, dijital dünyayı da yakından incelediğimizde bunların hepsinin bir arka kapısı olabilir. WhatsApp'ı hedef koymanın da bir anlamı yok. WhatsApp'tan çıkıp BİP'e gittiğiniz zaman çok daha mı güvenli, BİP daha fazla veriyi alıyor. Biz açık kaynak kodlarını öneriyoruz."

"SATIN ALMA EĞİLİMİ DEĞİŞİYOR"

Adıgüzel sözlerinin devamında, söz konusu uygulamanın kişinin profilini çıkardığını ve bu profile göre satın alma alışkanlıklarına da müdahalede bulunduğunu söyleyerek, "Televizyonunuzu internetinize bağlıyorsunuz, evinizdeki modem de internetten ses veren bir cihaz. Yakında buzdolabınızda da bir IoT (nesnelerin interneti) olacak ya da bir sensör olacak. Başka bir cihazınız da, klimanız da veri topluyor aslında. Çamaşır makinesinde de bu var. Her yerde sensörler var. Şöyle bakıyor; 'Onursal Adıgüzel haftada üç gün İstanbul Ataşehir'de bir noktadan sinyal veriyor. Haftada dört gün CHP Genel Merkezi'nden, haftada iki gün Meclis'ten sinyal veriyor'. Buradan benim mesleğimi anlamaya başlıyor. Bana satamadığı ürünü eşime göstermeye başlıyor. Diyorlar ya 'bizi mi dinliyorlar acaba', aslında bizi dinlemiyor cihaz, büyük veri içinde o kadar büyük analizler yapılabiliyor ki, onun üzerinden asıl meseleye geliyoruz: İnsanların satın alma eğilimlerini değiştirebiliyorlar." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA