Robot Garsonlar Geliyor!

Geleceğin restoranlarında robot garsonlar, daha verimli ve eğlenceli bir deneyim sunarak sektörü dönüştürüyor.

Robot Garsonlar Geliyor!

Bel hizasında dolaşan, konukları karşılayan, masalarına götüren, yiyecek ve içecek servisi yapan, hatta kafalarını kaşıdığınızda mırlayan robot garsonları restoranlarda görmüş olabilirsiniz.

Robot garsonlar, restoran endüstrisinde giderek daha fazla kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, geleceğin restoranları mı olacak sorusu da gündeme gelmiştir.

Bazıları, robot garsonların işgücü sıkıntısına çözüm olduğunu düşünmektedir. Son yıllarda hızla artan satışlarıyla dünya genelinde on binlerce robot garson restoranlarda dolaşmaktadır.

Houston Üniversitesi Hilton Küresel Ağırlama Liderliği Koleji dekanı Dennis Reynolds, "Bu noktanın geleceğin yolu olduğundan şüphem yok" şeklinde konuya yaklaşmaktadır. Okulun restoranı, Aralık ayında bir robot kullanmaya başlamış ve Reynolds, robotun insan çalışanların iş yükünü hafiflettiğini ve hizmeti daha verimli hale getirdiğini belirtmektedir.

Ancak bazıları, robot garsonların insanların yerini alabilmesi için daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyduğunu söylemektedir. Robotlar sipariş alamamakta ve birçok restoranda merdivenler, açık hava terasları gibi fiziksel zorluklarla karşılaşmaktadır.

Otomasyon konusunda danışmanlık hizmeti veren Forrester şirketinin başkan yardımcısı Craig Le Clair, "Restoranlar oldukça karmaşık yerlerdir, bu nedenle otomasyonu etkili bir şekilde yerleştirmek oldukça zordur" ifadelerini kullanmaktadır.

Yine de robotların sayısı giderek artmaktadır. Redwood City, California merkezli Bear Robotics, 2021 yılında Servi robotunu tanıtarak bu yıl sonuna kadar 44 ABD eyaletinde ve denizaşırı ülkelerde 10.000 robotun kullanıma gireceğini planlamaktadır. Çin merkezli Pudu Robotics ise 2016 yılından bu yana dünya genelinde 56.000'den fazla robot kullanmaktadır.

Austin merkezli robot sunucu üreticisi Richtech Robotics'ten Phil Zheng, "Her restoran zinciri, mümkün olduğunca çok otomasyona yöneliyor" demektedir. Zheng'e göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde robotları her yerde görmemiz mümkün olacak.