RGB Rengi Nedir? RGB Renkleri Hakkında Kılavuz!

RGB, bugün kullandığımız herhangi bir etkileşimli teknoloji için gerekli olan üç bileşen olan kırmızı, yeşil ve maviyi temsil eder .

RGB Rengi Nedir? RGB Renkleri Hakkında Kılavuz!

Werner Flechsig, 1938'de renkli televizyon yayınları için RGB modelini icat etti ve farklı renkleri RGB sinyalleriyle aktardı. Bundan önce pikseller, klasik filmlerde ve şovlarda yalnızca siyah beyaz biçimde gösteriliyordu. Bununla birlikte, renk uzayları artık bilgisayar monitörleri, dijital kameralar ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere ekranlı tüm elektronik sistemlerde ortaktır.

Renk Alanı Nedir?

Fotoğraf düzenleme yazılımında daha önce bir renk seçici kaydırıcı kullandıysanız, renk alanı kavramına aşina olacaksınız. Her renk örneği ve palet, beyaz ve siyah arasındaki ana renklerin bir kombinasyonunu temsil eder.

Bir temel renk seçip onu başka bir ana rengin eşit yoğunluklarıyla birleştirerek, onu görünür spektrumdaki herhangi bir renk uzayına dönüştürürsünüz. Örneğin, kırmızı ve maviyi birleştirmek, seçtiğiniz renk olarak moru oluşturacaktır. Bununla birlikte, bu mor palet içinde mavi, mor, macenta veya leylak gibi tonlar bulunur.

Hex Renk Kodu Gösterimi Nedir?

Onaltılı renk gösterimi, mevcut renklerin ve paletlerin tüm yelpazesini kapsayan standart bir dijital organizasyon sistemidir. Bu sistem, bir etiketi (#) takip eden sayı ve harflerin bir kombinasyonu ile farklı renk ve ton varyasyonlarını tanımlar.

Onaltılık kod (onaltılık kodun kısaltması) formatları, ekranda görünen piksel rengi için birler ve sıfırlardan oluşan ikili değerlerden daha kullanıcı dostu değerler sağlar.

Bu basitlik nedeniyle, tonu, doygunluğu ve açıklığı belirten köprü metni biçimlendirme dili (HTML) renk biçimleri için başvurulacak hale geldi. RGBA veya HSLA, opaklık için bir alfa kanalı ekleyen aynı kavramdır.

Kaç Hex Renk Kodu Vardır?

RGB renk modeli, dijital ekran görüntüsünde kırmızı, yeşil ve mavi oluşturmak için her biri 0 ila 23 arasında değişen 8 bit kullanır. Bu renkler, yüzde 0 ile yüzde 100 arasında düşen 256 ışık seviyesi arasında değişir.

Dolayısıyla bu üç ana renk, insan gözüyle görülebilen benzersiz tonlara sahip bir piksel aralığı için 16,7 milyondan fazla olası değer oluşturmak üzere bir araya gelir.