Ölüme neden olan o hastalık artık 8 dakikada tespit edilecek! Ölüm oranlarını düşürecek buluş

Bu test sayesinde hastalık 8 dakika içinde tespit edilebilecek! Tüm detaylar haberimizde.

Ölüme neden olan o hastalık artık 8 dakikada tespit edilecek! Ölüm oranlarını düşürecek buluş

Bu hastalık tüm dünyada en fazla ölüm sebebi olarak biliniyor ancak yeni testle birlikte 8 dakika içinde tespit edilebilecek! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

8 DAKİKA İÇİNDE TESPİT EDİLEBİLECEK

Ülkemizde 3 aylık bir geçmişi olan yapay zeka destekli Cardisiografi yönetimi ile ilgili Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Çiçek şu açıklamaları yaptı; 'Koroner arter hastalığı yani kalp damar tıkanıklığı bütün dünyada en sık görülen ölüm sebeplerinden biridir. Kalp damar tıkanıklarının ortaya çıkması için EKG, efor testi, sintigrafi, stres EKG, bilgisayarlı tomografi gibi araçlar birçok olumsuzluk ve risk içerir. Bilgisayarlı tomografi yüksek maliyet, radyasyon, kontrast maddeye bağlı alerjik reaksiyon, sintigrafi radyoaktif maddeye maruz kalma, efor testinin her hastaya uygun olmaması, EKG ise kişisel değerlendirme faktörlerinin olması ve düşük hassasiyet gibi durumlar ortaya çıkarır. 

kalp hastalıklarının tespiti için 8 dakikalk test

Cardisiografi erişkin bütün hastalar için uygundur. Yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Gebe kadınların bile kalp damarlarını kontrol etmek istemesi durumunda rahatlıkla uygulanabilir. İşlem sırt üstü yatar ya da oturur pozisyonda 4 dakikalık kayıt alınmasıyla yapılır. Damar yolu açılmasına bile gerek yoktur. Bu yöntemle birlikte istirahat ederken kalp damar hastalığı teşhisi koyabilmek için ucuz, güvenilir, tekrarlanır, 4 dakikalık çekim ve 4 dakika analiz süresiyle 8 dakikada yüzde 90-95 doğruluk veren, raporlama için beklemeye gerek olmayan, kolay uygulanan bir yöntem olarak yurt dışında son bir senedir uygulanmaya başlandı.' Kalp krizinin önlenmesi için gerekli tedbirler, tedavi için özellikle ailesinde kalp damar hastalığı olanlar, şeker hastası ya da yüksek tansiyonu olanlar, yüksek kolesterolü olanlar sigara içenler ve bunla ilgili kalp krizi artan, başta erişkin yaştaki bütün kişilerin bu teste başvurabileceği öğrenildi.