iPhone'lar 15 dakikalık eğitimle sizin sesinizden konuşabilecek

Apple'ın yeni erişilebilirlik özellikleri, konuşma yetisini kaybetmiş veya kör ya da az gören kişilere yardımcı olacak.

iPhone'lar 15 dakikalık eğitimle sizin sesinizden konuşabilecek

Bugün Apple, kognitif, görme, işitme ve mobil erişilebilirlik için tasarlanmış bir dizi yeni özelliği önizledi . Buna, konuşma becerilerini kaybedebilecek kişiler için, arkadaşlarıyla veya aile üyeleriyle konuşmak için "kendilerine benzeyen sentezlenmiş bir ses" oluşturmalarına olanak tanıyan yeni bir Kişisel Ses özelliği de dahil.

Apple'a göre, kullanıcılar iPhone veya iPad'de toplam 15 dakikalık ses için bir dizi metin istemini yüksek sesle okuyarak Kişisel Ses oluşturabilirler. Bu özellik, Canlı Konuşma ile entegre olduğundan, kullanıcılar söylemek istediklerini yazabilir ve Kişisel Seslerinin, konuşmak istedikleri kişiye okumasını sağlayabilir. Apple, özelliğin "kullanıcıların bilgilerini gizli ve güvende tutmak için cihazda makine öğrenimi" kullandığını söylüyor.

Buna ek olarak Apple, bilişsel engelli kullanıcıları desteklemeyi amaçlayan Yardımcı Erişim adlı bir özelliğin parçası olarak temel uygulamalarının kolaylaştırılmış sürümlerini kullanıma sunuyor. Bu özellik, "bilişsel yükü hafifletmek için uygulamaları ve deneyimleri temel özelliklerine damıtmak" için tasarlandı. Bu, Telefon ve FaceTime'ın birleştirilmiş sürümünün yanı sıra yüksek kontrast düğmeleri, büyük metin etiketleri ve ek erişilebilirlik araçları içeren Mesajlar, Kamera, Fotoğraflar ve Müzik uygulamalarının değiştirilmiş sürümlerini içerir.

Bir "özel erişilebilirlik modu" üzerindeki çalışma, geçen yılın sonlarında bir iOS 16.2 beta sürümünde görüldü. Apple, özelliklerin "bu yıl içinde" geleceğini söylüyor, bu da bunların iOS 17'nin bir parçası olabileceğini gösteriyor.

Büyüteç'te, görme engelli veya az gören kullanıcılara yardımcı olmak için, kullanıcıların çok sayıda metin etiketiyle fiziksel nesnelerle etkileşime girmesine yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir algılama modu da var. Örnek olarak, Apple, bir kullanıcının cihazının kamerasını mikrodalga tuş takımı gibi bir etikete doğrultabileceğini ve kullanıcı parmağını cihazdaki her bir sayı veya ayar üzerinde hareket ettirdiğinde iPhone veya iPad'in yüksek sesle okuyacağını söylüyor.

Apple, sağır veya işitme güçlüğü çeken kullanıcıların Made for iPhone işitme cihazlarını bir Mac ile eşleştirme yolu da dahil olmak üzere Mac'e gelen bir dizi başka özelliğin de altını çizdi. Şirket ayrıca Mac'te Finder, Mesajlar, Mail, Takvim ve Notlar'da metin boyutunu ayarlamanın daha kolay bir yolunu ekliyor.

Kullanıcılar ayrıca Safari ve Mesajlar'da GIF'leri duraklatabilecek, Siri'nin kendileriyle konuşma hızını özelleştirebilecek ve metni düzenlerken fonetik öneriler için Sesle Denetim'i kullanabilecek. Tüm bunlar, Canlı Altyazılar , VoiceOver ekran okuyucu, Kapı Tespiti ve daha fazlasını içeren Apple'ın Mac ve iPhone için mevcut erişilebilirlik özelliklerini temel alır.

Apple'ın küresel erişilebilirlik politikası ve girişimlerinden sorumlu kıdemli direktörü Sarah Herrlinger yaptığı açıklamada, "Erişilebilirlik, Apple'da yaptığımız her şeyin bir parçasıdır" dedi. "Bu çığır açan özellikler, çeşitli kullanıcı gruplarını desteklemek ve insanların yeni yollarla bağlantı kurmasına yardımcı olmak için yolun her adımında engelli topluluklarının üyelerinden alınan geri bildirimlerle tasarlandı."

Kaynak: Verge