Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu? İşte MTA Fay Hattı Sorgulama Ekranı

Son dakika haberi: MTA 'dan vatandaşlara yeni hizmet. Yapılan son dakika açıklamasında artık vatandaşlar, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilecek.

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu? İşte MTA Fay Hattı Sorgulama Ekranı

MTA 'dan yeni hizmet.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü internet sayfasında vatandaşlara önemli bir hizmet verileceği açıklandı. Yapılan açıklamada tek tıkla evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabileceksiniz. 

BURSA 'DA DEPREM BEKLENTİSİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, yaptığı son dakika açıklamada Bursa'da 7 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini söyleyerek vatandaşlara bazı uyarılrda bulundu.

5,5 VE ÜZERİ 485 DİRİ FAY HATTI VAR

Merkez üssü Düzce ili olan 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57 ’de meydana gelen büyük depremle ilgili de veriler paylaşan Engin Er, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Büyüklüğü 7,2 olarak ölçülen depremin 19’uncu senesindeyiz. 30 saniye süren bu deprem pek çok ilimizde hissedilmişti. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin açıklamalarına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4 bin 948’di. Depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12 bin 939, işyeri sayısı ise 2 bin 450 olarak kayıtlara geçti. Yakın zamanda güncellenmiş olan Türkiye diri fay haritasına göre büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğu gerçeği, ülke coğrafyasının büyük bir bölümünü ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizin jeolojik yapısı, depremlerle tekrar tekrar karşılaşacağımız gerçeğini hatırlatıyor. Afet yönetim ve yapı denetim sistemlerini gözden geçirmeli, depremlere karşı daha hazırlıklı olmalıyız. Güvenli konut üretimi konusunda yerel ve merkezi yönetimler üstüne düşen görevi yapmamakta, kentsel dönüşüm projelerini dar bir çerçevede değerlendirmektedirler. 1999 depremlerinden sonra yapı denetimi maalesef istenen seviyeye gelememiştir. Doğa olaylarının afete dönmesini istemiyorsak bilimin ve tekniğin gereğini yapmalıyız. Yoksa en iyi ve en acımasız kontrol mühendisi olan deprem bu denetlemeyi yapacaktır”

EVİNİZİN ALTINDA FAY HATTI BULUNUYOR MU? SORGULAMA EKRANI

Vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında olan fay hattı, MTA tarafından vatandaşların erişimine açıldı. Fay hattının evinizin altından ya da yakınından geçip geçmediğini öğrenmek için, http://www.mta.gov.tr/v3.0/ adresine girip MTA Yerbilimleri Portalı'nı http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabilirsiniz.

Ekranın yan tarafında Faylar sekmesini ve Depremler sekmesinden ise Son 24, son 7 gün ve Son 30 gün şeklinde bulunan kutucukları işaretleyerek hangi zaman diliminde evinizin altından fay geçtiğini görebileceksiniz. 

Kamubulteni.com  | Ankara