Covid 19 aşısı üreten BioNTech'e tazminat davası!

Almanya'da Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech şirketi, koronavirüs salgınında geliştirdikleri aşının yan etkileri yüzünden tazminat davasında bugün ilk kez hakim karşısına geçecek.

Covid 19 aşısı üreten BioNTech'e tazminat davası!

Aşı Olan Sağlık Çalışanı Beyin Sisi Yaşadı

Aşıyı kullanan bir sağlık sektörü çalışanı, aşıyı kullandıktan sonra kalp ritminde bozukluk ortaya çıktığını ve beyin sisi yaşadığını söyledi. Dava açan sağlık çalışanı BioNTech'ten 150 bin euro tazminat istediği de açıklandı.

Hamburg bölgesel mahkemesinde görülecek davaya benzer yüzlerce davadan biri olduğu ve açılan davalardan toplam 1 milyon euro para istenildiği söyleniyor.

Aşı İle Yan Etkiler Arasında Bir Bağlantı Yok

BioNTech dava süreci ile ilgili yaptığı açıklamada, aşıların güvenlik kontrollerinin eksiksiz yapıldığını ifade etti. "Açılan davada davacı ve avukatları, koronavirüs aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi" dedi.

korona-biontech-asi-kamubulteni.jpg

Ödemeyi Kim Karşılayacak

İngiliz haber ajansından Reuters, davanın kaybedilmesi durumunda ödemeyi kimin yapacağının belli olmadığını ifade etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı kaynaklar, "Avrupa Birliği ile yapılan toplu anlaşmalarda, BioNTech ve Pfizer'ın olası bir yasal masraftan ve potansiyel tazminattan tamamen ya da kısmen feragat etme hakkı bulunuyor. Bu durum da AB hükümetlerini bu tazminatı ödemeye zorlayabilir" ifadesini kullandı.

İNGİLİZ HABER AJANSINDAN REUTERS, DAVANIN KAYBEDİLMESİ DURUMUNDA ÖDEMEYİ KİMİN YAPACAĞININ BELLİ OLMADIĞINI İFADE ETTİ. KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNAN BAZI KAYNAKLAR, "AVRUPA BİRLİĞİ İLE YAPILAN TOPLU ANLAŞMALARDA, BİONTECH VE PFİZER'IN OLASI BİR YASAL MASRAFTAN VE POTANSİYEL TAZMİNATTAN TAMAMEN YA DA KISMEN FERAGAT ETME HAKKI BULUNUYOR. BU DURUM DA AB HÜKÜMETLERİNİ BU TAZMİNATI ÖDEMEYE ZORLAYABİLİR" İFADESİNİ KULLANDI.