Akıllı Telefon Kullanalar Dikkat Bu Uygulamalar Bilgi Çalıyor

Herkesin cebinde bulunan akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar verilerinizi izinsiz toplayabiliyor. Bu uygulamalar hala telefonunuzda yer alıyorsa dikkat edin.

Akıllı Telefon Kullanalar Dikkat Bu Uygulamalar Bilgi Çalıyor

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojik cihazlar bazen bizlere faydalı olsa da kimi zamanda tehlikeli boyutlara gelebiliyor. Teknoloji çağında bulunduğumuz bu günlerde neredeyse küçük büyük herkesin bir veya iki cihazı bulunuyor. Bunları aktif şekilde kullanabilmek içinde mağazaların geliştirdiği uygulamalar söz konusu. Bu uygulamalar kimi zaman hayatımızı kolaylaştırsa da kimi zaman tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.

İzinsiz Veri Toplanıyor

Uygulamaları tehlikeli hale getiren en önemli konu izinsiz veri toplama meselesidir. Kimi uygulamaları kullanabilmek için sizlerden bazı izin ve yetkiler istense de kimi uygulamalar izin almadan verilerinize ulaşabiliyor. Bu durumda verilerinizin gizliliğine zarar verebiliyor. Play Storda paylaşılan milyonlarca uygulamadan bazıları bu şekilde izinsiz olarak sizlerin verilerine ulaşabiliyor.

Çok Sayıda Uygulamada Bu Durum Var

WebTekno'nun haberine göre; kötü amaçlı yazılım analistlerinin Play Store’dan indirilen uygulamalar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu çok sayıda uygulamanın kullanıcıların kişisel verilerini topladığı ortaya çıktı. AppCensus araştırmacıları bu uygulamaların; kullanıcıların GPS verilerini, MAC adreslerini, ağ SSID’sini, telefon verilerini, e-posta adreslerini ve hatta modem bilgilerini üçüncü parti bir SDK yazılımı aracılığıyla topladığını söyledi.

İşte O Uygulamalardan Bazılar

  • Speed Camera Radar: 10 milyon indirme - Telefon numarası, IMEI, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • AI-Moazin Lite: 10 milyon indirme – Telefon numarası, IMEI, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • Wifi Mouse: 10 milyon indirme – MAC adresi yönlendirici
  • QR & Barcode Scanner: 5 milyon indirme – Telefon numarası, e-posta adresi, IMEI, GPS verileri, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • Qİbla Compass Ramadan 2022: 5 milyon indirme – GPS verileri, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • Simple weather & clock widget: 1 milyon indirme – Telefon numarası, IMEI, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • Handcent Next SMS-Text w/MSS: 1 milyon indirme – E-posta adresi, IMEI, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • Smart Kit 360: 1 milyon indirme – E-posta adresi, IMEI, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici
  • AI Quran mp3 (50 dil seçeneğiyle): 1 milyon indirme – GPS verileri, SSID yönlendirici, MAC adresi yönlendirici.

Play Store’dan Kaldırıldı

Yukarıda paylaşılan uygulamalar şuan için Play Store mağazalarından kaldırılmış buluyor. Ancak hala aktif olarak çok sayıda kullanıcının telefonunda bu uygulamalar yer alıyor.

Bu tür durumlarla karşı karsıya kalmamak için telefonunuza indireceğiniz herhangi bir uygulamaya vereceğiniz izinlere ve kabul edeceğiniz metinleredikkat etmeniz gerekiyor. Sizden istenen izinleri ve uygulama metinlerini indirmeden önce detaylı bir şekilde incelemeniz faydalı olacaktır.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /