21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı DİLEK'ten 'Yeni Askerlik Sistemi' Yazısı: Askerlik Sisteminde Büyük Bir Kara Delik Açabilir

 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ Yazarı Cahit Armağan DİLEK, Yeniçağ gazetesindeki köşesinde 'Yeni askerlik sistemi' olarak bilinen Askeralma Kanunu'nda değişikliği öngören kanun teklifini değerlendirdi.

21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı DİLEK'ten 'Yeni Askerlik Sistemi' Yazısı: Askerlik Sisteminde Büyük Bir Kara Delik Açabilir

21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı DİLEK'ten 'Yeni Askerlik Sistemi' Yazısı: Askerlik Sisteminde Büyük Bir Kara Delik Açabilir

 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ Yazarı Cahit Armağan DİLEK, Yeniçağ gazetesindeki köşesinde 'Yeni askerlik sistemi' olarak bilinen Askeralma Kanunu'nda değişikliği öngören kanun teklifini değerlendirdi. Askeralma Kanunu'nda yapılan değişikliğin bu haliyle geçmemesi halinde 'Asker almama' yasası' olacağını yazan Dilek, kalıcı bedelli askerlik, yedek astsubaylık gibi yenilikleri getiren sistemin öte yandan hali hazırdaki sorunları tetikleyebileceğini yazdı.

Dilek , Yeni askerlik sistemindeki 45. maddenin herhangi bir değişikliğe uğramadan geçmesi halinde bunun bedelli askerlikle dahi mukayese edilemeyecek kadar keyfi ve kıyak bir statü olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Kalıcı bedelli ve yedek astsubaylık gibi sisteme yeni eklenen statüler var. Ama mevcut statülerde (astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli er) kangrenleşme eğiliminde olan sorunları yumağa dönüştürecek bir sistemden bahsediyoruz.Öğretmenler ve tabipler temel askerlik eğitimini alıp kendi bakanlıklarının kurumlarında göreve devam ederken emniyet personelinin temel askeri eğitim bile almayacağı statülerden bahsediyoruz.Emniyet teşkilatına yönelik bu durum adeta bir muafiyet gibi duruyor. Ama belli bir mantığa oturtulabilir. Ancak asıl muafiyet maddesi teklifin 45. maddesinde."Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur" hükmünün hakla hukukla vicdanla nitelik ve nicelikle, anayasada her Türk'ün hakkı ve ödevi tanımıyla yakından uzaktan ilgisi yoktur. Bu içeriğiyle, kapsamıyla başı sonu açık keyfi bir düzenlemedir. Bu muafiyet maddesi askerlik sisteminde büyük bir kara delik açacaktır. Bedelli statüsüyle bile mukayese edilemeyecek kadar keyfi ve kıyak bir statü. Devletin anayasası, yasaları, kurumları neyi düşünememiştir ki sadece Cumhurbaşkanının belirleyeceği saha ve şartlarda çalışacak gönüllü ordusu oluşturulacak? Bu durum keyfi yönetimde ulaşabilecek zirve noktasıdır. 

YAZININ TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTI ZİYARET EDİLEBİLİR

Cahit Armağan DİLEK'in yazısının tamamına https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiyeyi-askersizlestirme-projesi-52060yy.htm adresinden erişim sağlanabilir.

AK Parti'den Muhalefete Tepki

AK Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, bugün TBMM Genel Kurulu'nda CHP'li milletvekillerinin sıkça 'Yoklama' talebinde bulunduğunu, 'Toplantı Yeter' sayısı olmadığı için ,'Yeni Askerlik Sistemi' görüşmelerinin yapılamadığını söyledi. Kaya, "CHP Normal günlerde istemediği yoklama talebini, ne hikmetse ani bir şekilde talep ediyor. Yasa Oylanacağı zaman tüm Milletvekilleri yerinde zaten, görüşmeler sırasında yoklama isteyerek, genel kurulu kapattırmak nedir? Bu açıkça askerlik yasasının çıkmasını engelleme çabasıdır. Yoklama istediklerinde 20 tane CHP li vekil vardı, gerisi nerde ? Araya torba yasa sıkıştırıldı diyenler, yasalar genel kurula sırayla geliyor, askerliği öne çekin denmez, şunu iyi bilin, Bu yasa Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Ak Parti Grubu tarafından hazırlandı. Yeni yasadaki tüm güzellikleri genç kardeşlerimize yaşayatağız. Gençliğinizden dolayı sizleri çok iyi anlıyorum. Lütfen sabırlı olun, zaten tüm yorumlarım da ‘Perşembe ya da Cuma günü bu işi bitiririz’ dedim.. yarından sonra gece gündüz çalışır bu işi cumaya kadar bitiririz. Bize güvenin ve duanızı eksik etmeyin." ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİN TEPKİSİ

İYİ PARTİ TBMM GRUP BAŞKANVEKİLİ LÜTFÜ TÜRKKAN

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ MEHMET ALİ ÇELEBİ