81 ildeki araç sahiplerine duyuruldu! Artık her araçta zorunlu olacak

Araç sahiplerine uyarı niteliğinde bir uyarı geldi. Her arabada mutlaka olması gerekiyor. İşte, detaylar...

81 ildeki araç sahiplerine duyuruldu! Artık her araçta zorunlu olacak

Araç sahipleri istese de istemese de zorunlu hale gelecek bu uygulama sayesinde her araç sahibinin yaptırması gerekecek. EDR uygulaması ya da kısaca kara kutu uygulaması olarak bilinen bu uygulama sayesinde trafikte pek çok zorluğun önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki nedir bu EDR uygulaması? EDR uygulaması hangi ülkelerde geçerli olacak? Tüm araçlarda olması zorunlu olacak mı?  İşte, bu zorunlu tutulacak uygulamayla ilgili detaylar... 

Son zamanlarda Avrupa Birliğinde açıklanan bir uygulama herkesin dikkatini çekti. Araçlara getirilecek kara kutu zorunluluğu dikkat çekti. Temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde kara kutu uygulamasının zorunlu olacağı bildirildi. Gelecek uygulamayla beraber M1 kategorisinde bulunan yani sekiz koltuğa sahip olan otomobiller, 3 bin 500 kg altında olan araçlardan olan N1 sınıfı araçlar için bu sistemin geçerli olacağı duyuruldu. 

Hangi Ülkelerde Geçerli Olacak?

Kara kutu sisteminin tüm araç sahiplerinde olması gereken bir uygulama olacağı tahmin edilmekle beraber bu sistemini Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Kıbrıs, Hırvatistan, Estonya, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letvonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, Slovenya, İsveç, Litvanya gibi farklı ülkelerde geçerli olacağı açıklandı. 

Trafik

Bu sisteme kısaca EDR sistemi adı verildi. EDR sistemi de arabalarda hava yastığı sistemine entegre olarak konumlanacağı ve sürücülerin müdahale edemeyeceği  açıklandı. Bu sistemle beraber hız, fren, aracın içinde yer alan güvenlik sistemleri verisi gibi veriler kaydedilerek acil bir durum olması halinde yardım çağrısı yapılabilecek. 

Tüm Araçlarda EDR Uygulaması Olacak Mı?

Avrupa Birliği tarafından ortaya konan EDR uygulamasının tüm araçlarda olup olmayacağı araştırılmaktadır. EDR uygulaması elbette ilk etapta tüm araçlarda uygulanmayacak. EDR uygulamasının geçerli olacağı araçlar arasında sekiz koltuğa sahip olan arabalar ilk sırada yer almakta. Öncelikle Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak bu uygulamanın zamanla Türkiye'ye geleceğini de düşünüyoruz.