Öksürüğü bıçak gibi kesen iki malzeme! Karıştırınca ciğerleri yeniden doğmuş gibi yapıyor

Soğuk algınlığına karşılık bağışıklığı arttırmak gerekiyor. Özellikle doğanın gücünden en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor. Kara turp olarak bilinen sebze aynı zamanda bağışıklığı güçlendirmek, öksürük ve balgamı temizlemek için de mükemmeldir. Doğru takviyelerle birleştirildiğinde bu sebze kapsamlı bir şifa kaynağı haline gelir.

Öksürüğü bıçak gibi kesen iki malzeme! Karıştırınca ciğerleri yeniden doğmuş gibi yapıyor

Karaturp, sıklıkla kızartılmış veya haşlanmış olarak çeşitli yemeklerde kullanılır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen bu sebze, içeriğiyle her türlü hastalığa şifa olabiliyor. Özellikle öksürük, balgam, soğuk algınlığı şeklindeki sağlık sorunlarına karşı etkilidir. Kış mevsiminin vazgeçilmezi yaban turpu, süzülmüş zencefil, zerdeçal ve balın yanı sıra teselli de veriyor. Birçok kişinin şikayet ettiği öksürüğün giderilmesi için önerilir.

Mevsimler değiştikçe birçok insan grip benzeri enfeksiyonlara ve öksürüklere yakalanıyor. Bitmeyen hastalık yaşam kalitesini düşürür. Yukarıdaki hastalık tablosunda yer alan kara turp, süzme zencefil, zerdeçal, bal karışımı inatçı öksürüğe çaredir. 'Babaanne ilacı' şeklinde de adlandırılan bu karışım hızlı bir şekilde hazırlanıp tüketilebilmektedir.

Sivas merkeze bağlı Çarşıbaşı Mahallesi'nde sebze satıcılığı yapan Ferhat Çobanoğlu, büyükannesinin kendisine yıllar önce öksürük formülünü öğrettiğini, karışımın soğuk algınlığına, öksürüğe ve boğaz ağrısına çok iyi geldiğini anlattı.

karaturpun faydaları

"Doğal antibiyotik"

Ferhat Çobanoğlu, bu karışımın nasıl yapılacağını şöyle anlattı: “Bu, büyükannemin bizim için yaptığı yaban turpu karışımı. Biraz yaban turpu doğradım, biraz zencefil, biraz da zerdeçal ekledim ve üzerine biraz bal gezdirdim. Bu şifanın kaynağıdır. Doğal antibiyotik. Bademcikleri şişmiş, öksürüğü olan ve yutkunma güçlüğü çeken kişiler bunu yapmalıdır. Bu özellikle sürekli öksüren çocuklar için gereklidir. Akşam yapılıp sabaha kadar bardaklara dökülür. Dışarı aktığında içer, dışarı aktığında ise yenilenir. Bu ilacın en az 50-60 yıllık bir geçmişi var. Sivas gibi yerlerde -10 ila -15 derece arası sıcaklıklarda çalışıyorum ve hiç hastalanmıyorum. İşte tam da bu yüzden. Bunu biraz kırgınlık hissettiğimde yapıyorum. Sabah içtiğimde hiçbir şey kalmıyor"

Karaturpun sağlık açısından birçok faydası bilinmektedir. İşte karaturpun sağlık açısından önemli faydaları;

Sindirim Sistemi: Kara turp sindirim sistemini destekler, lif bakımından da zengindir. Bu, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve kabızlık gibi sorunları da önler. Karaturp, vücudunuzu toksinlerden arındırma durumuna destek olan doğal detoksifikasyon özelliklerine sahiptir. Karaciğer fonksiyonunu destekleyerek zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

karaturpun faydaları

Bağışıklık Sistemi: C vitamini bakımından zengin olarak bilinen karaturo, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı ile grip gibi hastalıklara karşı da önemli koruma sağlar.

Antioksidan Özellikleri: Karaturp, oksidatif stresi azaltan ve serbest radikaller ile savaşarak kronik hastalıkları önleyen antioksidanlar açısından zengindir.

Yaban turpu özellikle soğuk algınlığıyla beraber öksürük gibi solunum yollarında oluaşan enfeksiyonlarda kullanılır ve balgam söktürücü ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Karaturp, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve diyabet tedavisine yardımcı olabilecek besinler içerir.

Karaturp ayrıca, cilt sağlığını destekleyen ve cildin sağlıklı görünümüne katkıda bulunan vitamin ve mineralleri içerir.

Bu faydalarının ötesinde karaturpun başka sağlık yararlarını da araştırmanız ve herhangi bir sağlık endişeniz varsa kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.