7500 TL ve Üzerinde Alan Emekliye Büyük Zam!

Temmuz'da emekli maaşlarına yapılan zam ile ilgili heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Enflasyon ve refah payı göz önünde bulundurularak düzenleme yapılacak.

7500 TL ve Üzerinde Alan Emekliye Büyük Zam!

Emekli maaşlarıyla ilgili heyecanlı bekleyiş Temmuz ayına odaklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından aylık alan vatandaşlar, 2023 yılının Ocak ayında gerçekleşen %30'luk zam ve 2.000 lira asgari emekli maaşı artışının ardından, Temmuz zam oranlarını merakla bekliyor. Bu dönemde EYT ile emekli olma hakkı kazanan adaylar da Temmuz ayında yapılacak zam oranlarını takip ediyor. Emekli maaşlarıyla birlikte Temmuz ayında memur ve asgari ücret maaşları da artırılacak. Meclis'in yasama faaliyetlerine başlamasının ardından emekli zam görüşmeleri gerçekleştirilecek. Peki, Temmuz ayında emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşlarına zam yapılırken enflasyon, refah payı ve diğer faktörler göz önünde bulunduruluyor. En düşük emekli maaşına yapılan ara zamın ardından 7.500 lira ve üzeri alan SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, kendilerine ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son 4 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Mayıs ayı enflasyon oranları ise 5 Haziran'da duyurulacak. Nisan ayı enflasyonu aylık %2,39 olarak gerçekleşti ve memur ve emeklilerin maaşlarının belirlenmesinde enflasyonun %15,21 olduğu şimdiden belli oldu. Mayıs ve Haziran aylarının rakamlarının netleşmesiyle birlikte sözleşme gereği alınacak fark belirlenecek. Peki, 7.500 lira ve üzeri alan emeklilerin maaşı ne kadar olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli maaş zammı konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Yasal prosedürde emekli maaşları Temmuz ayında düzenleniyor. 7 bin 500 lira yaptığımız sıra yoğun ve haklı şekilde gelen talep vardı. 7 bin 500 lira yaptığımızda yaklaşık 9,5 milyon insan istifade etti. Bizim emekli olan insanlarımız yuvarlak 15 milyon. Bundan istifade edemeyen, prim ödemiş insanlar var. Onlardan yoğun talep geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız katıldığı programda onlarla da ilgili düzenleme yapacağız. Temmuz ayında bütün bunları yeniden değerlendireceğiz. Ödediği prim dikkate alınarak kademeli olarak artış olacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise emekli zam konusunda yaptığı açıklamada, seçim sonrasında Meclis'in yasama faaliyetlerine tekrar başlayacağına dikkat çekti.

Normal şartlarda memur ve emeklilere toplu sözleşme gereği enflasyon farkı dikkate alınarak maaş zammı yapılıyordu. Ancak geçtiğimiz dönemde enflasyon farkının üzerine refah payı eklemesi yapılarak zam oranı önce %25, daha sonra ise %30'a yükseltildi.

Erdoğan, İstanbul mitinginde yaptığı açıklamada, "Seçimden sonra, yeni Meclisin yasama faaliyetlerine başlamasıyla 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlarımızı da sevindirecek haberi milletimizle paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında ise "Temmuzda enflasyon farkı yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacağız. Memurlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacağız." ifadelerini kullandı."