KKKA Hastalığı Korona Nedeniyle Erken Çıktı: 7 Şehir İçin Korkutan Açıklama

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bu sene iki kişinin yaşamını yitirdiği bildirilirken hastalığın her yıl görüldüğü tarihlerden daha erken görüldüğü bildirildi.

KKKA Hastalığı Korona Nedeniyle Erken Çıktı: 7 Şehir İçin Korkutan Açıklama

KKKA hastalığı ile ilgili son dakika açıklaması: Koronadan daha ölümcül.

Şimdiye kadar 7 şehrimizde çıkan ve 2 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili uyarı geldi. 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin yaptığı açıklamada, KKKA vakalarının her seneden daha erken görüldüğünü , bunun nedeninin ise koronavirüs olduğunu ifade etti.  Korona nedeniyle yeterli ilaçlamaların yapılmadığı ve tarım faaliyetlerinin ise geç başladığını , bu nedenle KKKA 'ya neden olan kenelerin üremesine uygun ortam oluştuğu ve doğada arttığı belirtildi. 

SCÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, ilk olarak Tokat 'ta çıkan hastalığın Sivas, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan ve Yozgat çevrelerinde çok yoğun kene popülasyonu olması nedeniyle görüldüğünü söyledi. 

ERKEN GÖRÜLDÜ

Bölgede vakalar her sene görüldüğünden daha erken görüldü. Geçen yıla göre bu yıl 6-7 kat daha fazla vakanın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çetin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 'nin bu konuda dünyadaki en iyi tedaviyi uyguladığını söyledi. 

Vakaların erken görülmesinin nedeninin korona salgını olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çetin,  "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalması ve yeterli ilaçlamaların yapılmamasının da kene sayısını artırdığını düşünüyoruz. Kene popülasyonu çok hızlı ürüyor. 1 keneden 300-500 kenenin ürediğini biliyoruz. Bununla mücadele hızlı yapılmazsa, kene bizim mücadelemizden daha hızlı bir şekilde çoğalır ve vaka sayımız artar. Bu tip hastalıklara karşı aşı geliştirme oldukça yavaş ilerliyor. Çünkü normalde bunlar hayvanlarda hastalık yapan ancak insanlarda yapmaması gereken bir süreçken maalesef insanlarda da hastalık yapmaya başladılar. Bundan dolayı da aşının geliştirilmesi uzun sürüyor" dedi..

İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazete Duvar 'ın aktardığı bilgiye göre Yozgat 'ta kene ısırığına maruz kalan kişinin farklı illere tedavi için sevk edildiği , ancak bu iki kişinin kurtarılamadığı öğrenildi. 

KKKA NEDİR , NASIL BULAŞIR?

KKKA , uzun adıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kene Isırığından bulaşır. Sağlık Bakanlığı 'nın hastalık ile ilgili bilgilendirmesi şu şekilde:

"Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır."