Dikkat! Naci Görür'den Şehir Sakinlerine Özel Deprem Uyarısı: İşte Beklenen Depremler Hangi İllerde Olacak!

Naci Görür'den gelen son dakika açıklamasıyla deprem riski taşıyan iller belirlendi. Prof. Dr. Görür, enerji transferi ve fay hatları hakkında bilgi verdi, önemli uyarılarda bulundu. Depreme karşı tedbirli olmak için bilinçlenelim!

Dikkat! Naci Görür'den Şehir Sakinlerine Özel Deprem Uyarısı: İşte Beklenen Depremler Hangi İllerde Olacak!

6 Şubat tarihinde yaşanan büyük depremlerin ardından, bölgede yaşayan vatandaşlar, deprem riski taşıyan illeri ve güvenli bölgeleri araştırmaya başladı. Bu konuda en çok merak edilen isimlerden biri olan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, deprem beklenen bölgeleri duyurdu.

Enerji Transferi İle İlgili İki Fay Hattı Belirlendi

Prof. Dr. Görür, açıklamasına "Hatay'dan Adıyaman'a, Malatya dahil olmak üzere büyük bir deprem beklemiyoruz. Bu bölgelerde ilerleyen süreçte çeşitli fay hatlarının küçük çaplı depremlere yol açabileceğini ve artçı sarsıntıların olabileceğini söyleyebiliriz. Artçı depremler yaklaşık bir yıl boyunca devam eder ve zamanla şiddet ve sıklıkları azalır" şeklinde başladı. Prof. Dr. Görür, "6 Şubat depremi, özellikle enerji transferi yoluyla iki fay hattına etki etti" dedi ve açıklamasına şu şekilde devam etti:

"6 Şubat depremleri, özellikle Adana Havzası'na doğru yayılan Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Malatya'nın batısında yer alan Doğanşehir-Kepez-Başkavak-Kemaliye hattı boyunca uzanan Malatya Fay Sistemi gibi iki fay sistemine enerji transferi yapmış olabilir."

Açıklanan Deprem Beklenen İller

Prof. Dr. Görür, açıklamasının devamında deprem riski taşıyan illere değindi. Açıklamasında, "6 Şubat depremiyle Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini söyleyebiliriz. Bu itme, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari ve Yüksekova gibi illerimizde (Bitlis-Zagros Süturu) sınırlarında oluşan sıkışmalara ve dolayısıyla depremlere neden olabilir" ifadelerini kullandı.

"En Kısa Sürede Tweet Atacağım"

Prof. Dr. Görür, açıklamasının devamında, "Yazdıklarım genel bilgilerdir. Amacımız farkındalık yaratmaktır. Kesin bir şekilde şu olacak, bu olacak demek değildir" diyerek sözlerini sürdürdü ve şunları ekledi: "Yazdıklarım, halktan ziyade yerel yönetimler için önemlidir. Deprem durumunda yapılması gereken tek şey acil müdahale ve halka destek sağlamak değildir. En önemli görevimiz, yerleşim alanlarımızı depreme dayanıklı hale getirmektir. Bu görevi merkezi yönetim ve halk birlikte hızla yerine getirebilir. Eğer yerel yönetimlerden 'Deprem dayanıklı yerleşim alanları nasıl oluşturulur?' şeklinde bir soru gelirse, en kısa süre içinde bu konuyla ilgili bir tweet atacağım. Sevgilerimle."