Araç sahipleri 2.568 TL cezadan yırttı! Milyonlarca kişi bilmiyor

2.568 TL ceza ödeniyordu! Artık bu uygulama mevcut olmayacak! Detaylar haberimizde.

Araç sahipleri 2.568 TL cezadan yırttı! Milyonlarca kişi bilmiyor

Şehirlerarası ulaşımda yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan ve özel araçlarınsa sorunsuz hareket etmesi ile can ve mal güvenliği açısından elzem görülen kış lastiği kullanımı 1 Nisan'da bitecek. Uygulamaya uymayan sürücülere 2.568 lira para cezası kesiliyordu. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

1 NİSAN'DA BU UYGULAMA SON BULUYOR

1 Aralıktan itibaren kış lastiklerine yönelik yol güvenliği gereklilikleri 1 Nisanda kaldırılacak.  Türkiye'de en çok kullanılan 205/55 R16 ebatındaki yaz lastiklerinin fiyatı bin 500 TL'den başlıyor. Eğer aracınızın dört lastiğini değiştirmek istiyorsanız lastiklerin ebatlarına göre ücret değişecektir. Karayolları Yönetmeliği'ne göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yolcu ve eşya taşımakta kullanılan araçlara, yerel hava ve iklim koşullarına bağlı olarak yılın belirli bir döneminde kış lastiği takılmasını zorunlu kılıyor. Bu yetki Bakanlık tarafından Valiye de devredilebilir. Araçların denetimleri, Bakanlık yetkili personelinin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, sınır kapılarında Ticaret Bakanlığı birimleri ve yerel yönetimlerin denetim birimleri tarafından gerçekleştirilecek. Kurallara uymayan sürücülere ceza kesilecek. İstanbul'da 25 Kasım 2023'te, Türkiye genelinde ise 1 Aralık 2023'te başlayan zorunlu kış lastiği kullanımı, 1 Nisan Pazartesi günü bitecek. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans gösterecek şekilde özel olarak üretildiğinden yaz aylarında bu özelliğini kaybeder. 

1 Nisan'da Bu Uygulama Son Buluyor

Sıcak hava, lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olarak erken aşınma ve performansın düşmesi gibi sorunlara yol açar. Soğuk bölgelerde kullanılması amaçlanan kış lastikleri yaz aylarında kullanımı önemli ölçüde azaltabilir, araçları olumsuz etkileyebilir ve yakıt tüketimini artırabilir. Mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılması çevreye karbondioksit salınımını artırıyor. Mevsime uygun lastiklerin kullanılması çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Türkiye'nin en çok kullanılan yaz lastiği olan R16 205/55 ebatı bin 500TLden fiyatlandırılıyor. Aracınızda dört adet lastik değiştirmek isterseniz lastik ölçüsüne göre fiyat değişmektedir. Fiyatlar binek araçta 500 liradan, jeep ve hafif ticari araçta 1000 liraya kadar değişiyor. Değişen mevsimler nedeniyle aracınızın lastiklerini söktükten sonra iyi durumda tutmanız önemlidir. Türkiye'nin birçok yerinde kolaylıkla bulabileceğiniz, lastiklerinizi altı ay saklayabileceğiniz lastik otellerinin fiyatları ise 500 ile 1000 lira arasında değişiyor.