TİP, Emekliler İçin Kanun Teklifi Verdi

Milyonlarca vatandaş, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hususundaki çalışmaların kamuoyu ile paylaşılmasını beklerken diğer taraftan Türkiye içi Partisi Genel Başkanı ve milletvekilleri, emekli vatandaşların problemlerini kökten çözmeyi hedefleyen bir kanun teklifiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın kapısını çaldı. Türkiye içi Partisi (TİP) milletvekillerinin, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu, sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede

TİP, Emekliler İçin Kanun Teklifi Verdi

Türkiye İşçi Parti’sinin kanun teklifinde; 8 Eylül 1999 tarihli öncesinde sınırlı bir çalışmanın ciddi bir orantısızlık ve haksızlık doğurduğuna dikkat çekilerek '8 Eylül 1999 öncesi ile sınırlı kalacak bir çözüm ciddi bir dengesizlik ve haksızlık ortaya çıkmış olacaktır. Teklifimiz, sadece 8 Eylül 1999 tarihi öncesi için değil aynı zamanda 9 Eylül 1999 ile 1 Ocak 2035 tarihleri arasında yani bu tarihler dahil olacak şekilde sigorta başlangıcı olan yurttaşlarımızın emeklilik hakları doğrultusunda yaş şartlarını adil ve uygulanabilir bir biçimde yeniden düzenlemektedir’ ifadelerine yer verildi.

Emekli Aylıklarına Alt Sınır, Asgari Ücret (8506 TL) Olmalı

Emeklilik hakkının kazanımını 1999 senesinin Eylül ayı öncesi ve sonrası açısından çözmeyi hedefleyen kanun teklifinde; emekli maaşlarının hesaplanma şartlarının tekrardan düzenlenmesi gerektiği de açıklandı. 


Teklifi ile beraber emekli maaşlarının hesaplama şartlarını değiştirilmesini, aynı koşullarda prim yatırıp ve çalışıp farklı emekli maaşı alan vatandaşlar arasındaki farkların giderilmesi ile intibak düzenlemesini getirmektedir gibi diğer taraftan milyonlarca vatandaşın emekli aylıklarına da pula çevirmiştir. 

2008 senesinde yapılan kanun değişikliği, emekli maaşlarının alt sınırını ortadan kaldırmıştı. Bu nedenle Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan teklif ile emekli maaşlarının en az asgari ücret tutarı olan 8506 TL olması gerektiği yönünde.