Soğan Sökümünde Sona Gelindi! Kilo ve Çuval Fiyatı Belli Oldu

Türkiye’nin soğan tüketiminin önemli bir kısmının karşılandığı Polatlı’da mart ayında ekilen yazlık soğanların söküm döneminde sona gelindi. Soğanın fiyatı tarlada 3-4 lira arasında değişiyor. Çuval fiyatı ise 60 liraya kadar çıkıyor. Üreticiler ise fiyatlardan memnun değil.

Soğan Sökümünde Sona Gelindi! Kilo ve Çuval Fiyatı Belli Oldu

Severek tüketilen ve birçok faydası bulunan soğanın yazlık hasadında sona gelindi. Soğanın başkenti olarak bilinen Ankara Polatlı’da tarladan çıkış fiyatları neredeyse sudan ucuz. Antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önleyen, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşüren soğan, sofraların vazgeçilmezi.

Soğan sofra kullanımına uygun hale getiriliyor

Soğanın en fazla yetiştirildiği bölgelerden olan Polatlı’da günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren işçiler tarafından sökülen yazlık soğanlar çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Günün doğmasıyla tarlanın yolunu tutan mevsimlik işçiler, söktüğü soğanları temizleyerek çuvallama işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu işlemler yaz aylarının en sıcak günlerinde, soğanın sofralarda kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılıyor.

Üretici memnun değil

Polatlı ilçesi Karaahmet köyünde çiftçilikle uğraşan Lokman Ersoy, yaptığı açıklamada hasadın iyi olduğunu ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyledi. Ersoy, girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, “Mahsulümüzü satıyoruz ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Yani kendi çalıştığımızı hiç hesaba koymuyoruz. Geçen sene bir soğan çuvalı 20 liraya doluyordu, bu sene mesela 60 liraya doluyor. İşçi burada sıcağın altında çalışıyor, hakkı. Ama bizim hakkımız nedir onu bilmiyorum” dedi.

Marketlerde 15-20 liralara kadar çıkıyor

Soğanın satış fiyatına ilişkin de değerlendirme yapan Ersoy, şöyle devam etti: “Şu an tarlada tüccara 3 lirayla 6 lira arasında oynuyor, ortalama 4-4 buçuk liraya gidiyor kilosu. Siz de markette 15-20 liraya yiyorsunuz o da ayrı mesele. Adam tarlada kaldırıyor, şehirdeki diyor ki ‘ben yirmi liraya soğan yiyorum’. Bir seferlik teneke şişe kola alıyor, 20 lira veriyor. Soğan 20 lira, bir ay gidiyor. Bunun niye lafını ediyor? Bu adam 12 ay bunun peşinde kalkıyor. Gecesi var, gündüzü var, sulaması var, işçisi var. Bunu hiç laf etmiyor. Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok.”

Fiyatlar düşüş olacak mı?

Ersoy, soğan yetiştiriciliğinin kolay olmadığını ifade ederek, “180-200 kişiye yakın adam çalışıyor. Bu tarla 17 dönüm, tahminim 80 ton falan gelecek. Bunu dört liraya verdiğim zaman hesapla, masraflarımı demeye gerek yok” diye konuştu. Hasadın sona gelmesiyle birlikte market ve pazarda 3 katına çıkan fiyatların düşüp düşmeyeceği ise merakla bekleniyor.