Otomobilde Balon Söndü Mü? Araba Fiyatları Neden Düşüyor?

Otomobil fiyatları hem sıfır hem de ikinci elde dikkat çeken düşünler yaşıyor. ÖTV oranlarının son 20 yılda neredeyse iki katına çıkmasıyla hem firmalar hem de tüketiciler A, B ve C segmentindeki araçlara yöneldi. ODMD verilerine göre ise Eylül ayında araç satışları yüzde 55,9 büyüyerek 96 bin 793 adetle rekor kırdı.

Otomobilde Balon Söndü Mü? Araba Fiyatları Neden Düşüyor?

Firmaların başlattıkları kampanyalar sonrasında araç satışlarında düşüşler yaşanmaya başladı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), eylül ayı verilerine göre, 2023 yılı ocak-eylül döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64,8 artarak 857 bin 575 adet oldu. Bu rakamlar rekora işaret ederken uzmanlar otomobil fiyatlarının gelecek günlerde gerileyebileceğini ifade ediyor.

Eylül’de Satış Rekoru

Bu yılın eylül ayına bakıldığında otomobil ve hafif ticari araç satışları 2022 yılı eylül ayına göre yüzde 55,9 artarak 96 bin 793 seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,7 artarak 78 bin 971 adet olurken, hafif ticari araç satışları da yüzde 2,4 artarak 17 bin 822'ye ulaştı. Otomobil ve hafif ticari araç satışları 10 yıllık eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 58,1, otomobil satışları yüzde 69,3 ve hafif ticari araç satışları yüzde 22,1 artış gösterdi.

Pazarın Büyük Kısmını Vergisi Düşük Araçlar

Ocak-Eylül 2023 döneminde, pazarın yüzde 88,9’unu vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 368 bin 503 adetle yüzde 55,3, B segmenti otomobiller ise 217 bin 978 adetle yüzde 32,7 paya sahip oldu.

Araç Fiyatları Neden Düştü?

Öte yandan vatandaşın yüksek fiyatlar nedeniyle araba almak yerine farklı alanlara yönelmesi de araç fiyatlarının düşmesine yol açtı. Elinde bir milyon lirası olan araba almak yerine daha fazla kar edeceği ve faiz alabileceği TL mevduat hesaplarına yöneldi. Kredi faizlerinin yükselmesi kredi çekmenin cazibesini düşürdü.

Yatırımcının aracını satıp faize koyması ve yüksek fiyatlar nedeniyle araçların galericilerin elinde kalması araç piyasasında rüzgârı tersine çevirdi. Oluşan arz fazlasıyla beraber fiyatlarda yaşanan gerileme alımların yükselmesine yol açtı.

Değişen Parça İkinci Elde Fiyatı Düşürüyor

Araçta daha önce parça değişimlerinin olması fiyatların düşmesine neden oluyor. Alıcı parça değiştiren aracı kusurlu olarak görüyor. Uzmanlara göre ise araçta değişen orijinal parça olması fiyatın değişimine etki edecek bir durum olarak görülmemeli.