Otomobil Devinden Flaş Hamle! Piyasa Daha da Kızışacak!

Otomotiv devi Stellantis Çin’e yelken açtı. Çin’in elektrik araç piyasasında rekabet daha da kızışıyor. Otomobil devlerinin Çin arayışında rakipler artıyor. Bu sefer de Avrupa'nın satış açısından en büyük ikinci otomobil üreticisi Stellantis'in, dünyanın en büyük ekonomisinde varlığını artırmak için yerel elektrikli araç şirketlerine yatırım yapmayı değerlendirdiği belirtildi.

Otomobil Devinden Flaş Hamle! Piyasa Daha da Kızışacak!

Otomotivde Çin rüzgarı esmeye devam ediyor. Elektrik araç piyasasında büyük Çin pazarına girmek için otomotiv devleri harekete geçti. Rekabetin iyice kızıştığı Çin’e Avrupa'nın satış açısında en büyük ikinci otomobil üreticisi Stellantis de adım atmaya hazırlanıyor.

Otomotiv devi elektrikli araç için yatırım hazırlığında

Bloomberght’nin haberine göre, otomotiv devi Stellantis'in, Çin'de varlığını artırmak adına aralarında Leapmotor Technologies şirketinin de olduğu yerel elektrikli araç şirketlerine yatırım yapmayı değerlendirdiği belirtildi.

En büyük pazarda varlığını güçlendirmek istiyor

Bilgi sahibi kaynaklara göre, Avrupa'nın satış açısından en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Stellantis NV dünyanın en büyük otomobil pazarındaki varlığını güçlendirmek amacıyla için Çinli bir elektrikli araç şirketine yatırım ya da ortaklık seçeneğini düşünüyor.

Çin'de büyümek için yerel ortak arıyor

Kaynaklar, otomobil üreticisinin Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd. dahil olmak üzere Çinli elektrikli araç üreticileriyle çalışma potansiyelini araştırdığını söyledi. Buna göre rakiplerinin izinden giden Stellantis'in yerel bir elektrikli araç firmasına yatırım yapmak ve Çin'de büyümesine yardımcı olacak bir iş ortaklığı gibi seçenekleri değerlendiriyor.

Kaynaklar, değerlendirmelerin sürdüğünü ve henüz nihai bir kararın verilmediğini söylerken, aralarında Volkswagen’ın olduğu diğer küresel otomobil üreticilerinin de Leapmotor ile olası bir ortaklıkla ilgilendiklerini ifade ettiler.

Bu ortaklık, Stellantis CEO Carlos Tavares'in, şirketin geçen yıl Çin'deki tek Jeep fabrikasında üretimi durdurması ve ülkedeki tüm otomobil üretimini sona erdirmeye ağırlık vermesinin ardından Çin'de hayata geçirdiği "varlık-hafif" stratejisine uygun olacaktır.

Tavares Temmuz ayında alınan küçülme kararından memnun olduğunu belirterek, araç üreticilerinin fiyatları düşürmesi nedeniyle rakipleri Volkswagen ve General Motors’un Çin'de "baskı altında" olduğunu söyledi.

Fiat Chrysler ile Fransa'nın PSA Grubu'nun 2021'de birleşmesinden oluşan otomobil üreticisi devin Çin'de Peugeot ve Citroen otomobillerini satmak için Dongfeng Motor Group Co. ile hâlâ bir ortak girişimi var. Şirketin yeni göreve gelen mali işler müdürü Natalie Knight Temmuz ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin’in elektrik araç geçişindeki önemi nedeniyle ülkeyi anlamanın bu geçişi gerçekleştirmede anahtar faktör olacağını belirtmişti.

Otomobil üreticileri Çin pazarında yer almak istiyor

Küresel otomobil üreticileri son dönemde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in elektrik araç piyasasında büyümenin yollarını arıyor. Volkswagen geçtiğimiz ay Xpeng Inc. şirketine 700 milyon dolar yatırım yapmayı ve Çin’de ortak elektrikli araç geliştirmeyi planladığını açıklamıştı.