KYK Borcu Olanların Beklediği Açıklama Geldi: Başvuru Başladı

KYK borcu olan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada KYK borçlarının yapılandırması için başvuruların GİB İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden alınmaya başladığına yer verildi.

KYK Borcu Olanların Beklediği Açıklama Geldi: Başvuru Başladı

Son dakika haberi: KYK borç yapılandırması başladı.

Geçtiğimiz hafta 7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırma başvuruları alınmaya başlamıştı. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ise bir açıklama yapıldı ve KYK borçluları için başvuruların 23 Kasım tarihinden itibaren alınacağını ve değerlendirileceğine yer verildi. 

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 7256 sayılı Kanun, 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Devlet e olan borçların yapılandırılacağı söz konusu kanun yürürlüğe girmesi ile Gelir İdaresie Başkanlığı bir duyuru yayımladı ve başvuruya dair bilgilere yer verildi. Yayımlanan duyuruda yapılandırma başvurusu ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

"• Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması, 

• Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi,

• Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,

• Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,

• Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,

• Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması,

• Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması,

• Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;  

- Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması,

- Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması,

• Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi,

• Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi,

• Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,

• 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,

• 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması

gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir."

KYK BORÇLARI

Söz konusu yapılandırma kanun teklifi ile KYK borçları da yapılandırılacak. Geçtiğimiz hafta GİB tarafından yayımlanan duyuruda KYK borçları ile ilgili, "T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan Başkanlığımıza bilgi aktarımı devam ettiğinden KYK borç yapılandırma işlemleri için başvuru 23.11.2020 tarihinden itibaren yapılabilecektir." denildi. 

BAŞVURULAR BAŞLADI

KYK borçları için yapılandırma başvuruları alınmaya başladı. Başvuruların alınmasının ardından değerlendirme yapılacak ve ödeme planı , başvuru sahipleri ile paylaşılacak. İşte yapılandırma başvurusu:

https://ivd.gib.gov.tr/

Linki kopyalayıp yeni sekmede açın. Açılan sayfada giriş yapın. Şifreniz yoksa alt kısımda bulunan e Devlet girişi kısmından da giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra soldaki menüde en altta yapılandırma başvurusunu göreceksiniz. Burada yapılandırma başvuru formuna giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Not: Geçtiğimiz günlerde yapılandırma başvurusu yapan KYK borçlularının yeniden başvuru yapmasına gerek yok. İnteraktif Vergi Dairesinde 7256 Başvurularım kısmında yapılandırma başvurularını görebilecekler.

FAİZLER SİLİNECEK Mİ?

KYK borç yapılandırmasında faizler 2 seçenekte kısmen silinecek. İlk taksitte tüm borcunu ödeyenlerin faizinin yüzde 90'ı silinecek.İki taksitte borcunu bitireceklerin ise yüzde 50 faizi silinecek. 2'den fazla taksit yapanlar borçlarının tamamını ödeyecek.