Bakan Derya Yanık Açıkladı: Ödemeler Yatmaya Başladı! 4.336 TL Başvuranların Hesabında

Bakan Derya Yanık açıkladı, ödemeler bugün yatmaya başladı! 4.336 TL başvuran vatandaşların hesabına geçiyor. Detaylar haberimizde...

Bakan Derya Yanık Açıkladı: Ödemeler Yatmaya Başladı! 4.336 TL Başvuranların Hesabında

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, günlerdir araştırılan “Evde Bakım Maaşları yattı mı?” sorusuna açıklama yaptı. Bakıma muhtaç olan engelli bireyler için maddi yardım sağlamak için tam olarak 2 milyar 432 TL ayrılan evde bakım yardımı ödemesinin hesaplara aktarılmaya başlandığını belirtti. Peki, evde bakım maaşı nedir? Evde bakım aylığı ödemeleri kimlere yapılır? Evde bakım maaşı sosyal yardım ödemesine nasıl başvuru yapılır? İşte evde bakım destek ödemeleri hakkında detaylar… 

EVDE BAKIM MAAŞLARI YATIYOR 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yüz binlerce vatandaşın merak ettiği soruyla ilgili açıklamada bulundu. İlk kez 2006 senesinde engelli bireyler için yatırılan evde bakım yardımı ödemelerinin hesaplara aktarılmaya başladığını açıkladı.  

Ağır engeli bulunan, yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar için yatırılan evde bakım aylığı Nisan ayı ödemesi 2023 Ocak – Temmuz arasında 3 bin 336 TL’den 4 bin 336 TL’ye arttırıldı. Bakan Derya Yanık, Nisan ödemeleri için “Bakıma muhtaç engelli bireyler ve ailelerine bu ay toplamda 2 milyar 432 milyon TL ayrılan evde bakım yardımı hesaplara geçmeye başladı. 568 bin vatandaş Nisan ayında evde bakım yardımı ödemelerinden faydalanıyor. Bütün engelli bireyler için ödemelerin hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerine yer verdi.  

Aile Bakanı Yanık, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Engellilik konusunda Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz hiçbir vatandaşın arkada kalmadığı toplum vizyonunu sağlayarak, engelli vatandaşlar ve sosyal çevreleri için daha aktif ve bağımsız, ayrımcılık olmayan bir şekilde yaşamlarını sağlamaktadır.”  

EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA NASIL YAPILIR? 

Evde bakım maaşının yatıp yatmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar e-Devlet adresine girdikten sonra “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” aratması yaparak https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu adresine yönlenmiş olacaktır. Ardından buradan kolayca evde bakım ödemelerinin yatıp yatmadığını teyit edebilmektedirler.  

Ek olarak evde bakım aylığı SMS sorgulaması da yapılabilmektedir. Bunun için cep telefonundan kısa mesaj yerine gelerek “BAKIYE” yazdıktan sonra 4747’ye SMS gönderilmesi yeterlidir. Dönüş kısa süre içinde yapılmaktadır.  

EVDE BAKIM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR? 

Evde bakım aylığı alabilecek kişiler engelli raporu bulunan bireylerdir. Engeli sebebiyle beslenme, tuvalet, temizlik, giyinme, merdiven kullanma, dışarı çıkma ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar için yardım sağlanmaktadır. Başvurular e-Devlet üzerinden alınmalıdır, ancak sağlık raporu da gerekmektedir.