Rusya'nın Seçim Kararına Ukrayna Dışişleri'nden Sert Tepki!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın işgal ettiği bölgelerde 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak olan Başkanlık Seçimi kararına ciddi bir tepki gösterdi. Bakanlık, bu kararın geçersiz ve hükümsüz olduğunu belirtti.

Rusya'nın Seçim Kararına Ukrayna Dışişleri'nden Sert Tepki!

Rusya'nın Seçim Kararı ve Ukrayna'nın Duruşu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Rusya Federasyonu Merkez Seçim Komisyonu, bir sonraki başkanlık seçiminin 15-17 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşeceğini duyurdu. Ancak Rus yetkililer, Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilmiş bölgeleri olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri ile Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bazı kısımlarında oylama yapacaklarını açıkladılar. Ukrayna topraklarında Rus seçimlerinin düzenlenmesi, Ukrayna Anayasası, yasaları ve uluslararası hukuk normları, özellikle de BM Şartı'nı ciddi şekilde ihlal etmektedir. Böyle bir seçim süreci, geçmişteki benzer propaganda girişimleri gibi, hükümsüz ve geçersiz olacaktır.

Seçim Meşruiyetinin Sorgulanması

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki bölgelerde yapılacak olan başkanlık seçimlerinde oy kullanılmasının seçimin meşruiyetini sorgulatacağını belirtti. Bakanlık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen bölgelerinde kullanılacak olan oyların da hesaba katılması, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı seçiminin genel meşruiyetini sorgulatacaktır. Uluslararası toplumu, Rusya'nın Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında başkanlık seçimi düzenleme niyetini kesin bir dille kınamaya ve bu seçimlere katkı sağlayanlara yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz. Ayrıca, diğer ülkelerin vatandaşlarını bu sahte seçimlere gözlemci olarak göndermemeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bu seçimlere katılanlar Ukrayna mevzuatı uyarınca cezai sorumlulukla karşı karşıya kalacaklardır. Rusya'da gerçekleşecek herhangi bir seçim demokrasiyle alakalı değildir, sadece Rus rejimini güçlendirmek için bir araç olarak kullanılırlar."

Yukarıda belirtilen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın duruşu, Rusya'nın işgal ettiği bölgelerde gerçekleştirilecek seçimlerin meşruiyetini sorgularken uluslararası toplumu da bu duruma karşı duyarlı olmaya çağırmaktadır.