Fidan, ABD'de Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünkü ziyaretinde İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’nin birleştiği Temas Grubu ile Washington'da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fidan, ABD'de Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı!

İsrail Meselesi ve Amerikan Siyaset Sistemi

Bakan Fidan, yedili izleme grubunun bugünkü Washington temasları hakkında şunları belirtti: "Grubumuz, Gazze'deki trajediyi en çarpıcı şekilde aktardı ve uluslararası ve bölgesel güvenlik ile insani boyutları üzerinde durdu. İsrail'in masumları hedef almasına son verilmesi gerekliliği üzerinde hassasiyetle durduk. Amerika'nın BM'deki son oylamada yalnız kaldığını ve çaresiz olduğunu gördük."

Bugün BM Güvenlik Konseyi'nde, 193 ülkenin 97'si tarafından desteklenen insani yardım kararı, Amerika'nın vetosu ile reddedildi. Bakan Fidan, Amerikan siyaset sisteminin İsrail konularında çaresiz durumda olduğunu vurguladı. "Bu nedenle, Temas Grubu olarak çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz ve dünya kamuoyunun duygularını yansıtmaya devam edeceğiz."

Kanada ve Nordik Ülkeleriyle Temaslar

Fidan, Kanada ziyaretleriyle ilgili şunları ifade etti: "Kanada'ya yapacağımız ziyaret sonrasında Nordik ülkeleri ile görüşmeler planlanıyor. Bu ziyaretlerde Gazze konusunu gündeme getirerek pozisyonumuzu ve çözüm önerilerimizi paylaşacağız."

İsveç'in NATO Üyeliği

İsveç'in NATO üyeliği konusu da görüşülen konular arasında yer aldı. Bakan Fidan, "NATO'daki Vilnius zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Meclis'e gönderilen belgeyi muhataplarımıza ilettik. İsveç'in NATO üyeliği konusu Meclis'in takdirindedir." dedi.

Bölgesel Barış ve Normalleşme

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış görüşmeleri ve normalleşme süreci de ele alındı. Bakan, Türkiye'nin bu süreci desteklediğini ve bölgesel normalleşmenin lehimize olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın temaslarda dile getirdiği konular, uluslararası ilişkilerdeki kritik önemi ve Türkiye'nin bölgesel barışa katkısını vurgulamaktadır.