Van Valisi Açıkladı: '26 Yılın En Büyük Kar Yağışı!'

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez, kurulan kriz merkezinde Van Bahçesaray karayolunda 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 84 kişinin de yaralı olduğu çığ faciası ve şehirdeki olumsuz hava koşullarına dair açıklama yaptı.

Van Valisi Açıkladı: '26 Yılın En Büyük Kar Yağışı!'

Van Valisi Açıkladı: '26 Yılın En Büyük Kar Yağışı!'

Van'da ikinci çığın düştüğü esnada 300 kişinin bölgede olduğunu söyleyen Van Valisi, "Asıl bize felaketi yaşatan ikinci çığ olayı oldu. 5 Şubat'ta saat 12.15 civarında bu olay meydana geldi. Olayın hemen ardından bölgeye intikal ettik. Muş, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Ankara AFAD ekipleri ve Jandarma Genel Komutanlığı (JAK) timleri bölgeye gönderildi. Ama onların bölgeye gidişi bizim o günkü çalışmamızın sonlandırma dönemine yetişti. Bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen 200 kişi, herkes seferber oldu o çığın altında kalanları kurtarmak için. O gün 68 kişi çığ altında sağ kurtarıldı. Ama maalesef çığın altında 36 kişi hayatını kaybetti. Orada bir itfaiye erinin hala çığın altında olduğunu değerlendiriyoruz. İşte bu çığın yaralarını sararken, taziye ve cenazelerimizle uğraşırken bölgemizde değişik çığlar tekrar meydana geldi. Özellikle Çatak yoluna 3 ayrı çığ düştü. Orayla 3 gün ulaşım sağlanamadı. Bereket, o yolun trafiğe kapalı olduğu dönemde çığların düşmüş olması, üçüncü bir facianın önüne geçilmiş oldu. Bölgemiz ciddi bir kar yağışı ile karşı karşıya ve bölgemizin büyük bir kısmında çığ riski teşkil ediyor." dedi.

Son 26 yılın en büyük kar yağışı ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Vali Bilmez, "Son 26 yılın en büyük kar yağışı ile karşı karşıyayız. Bu süre zarfında zaman zaman Başkale- Güzeldere arası, zaman zaman Çatak- Van, Doğubeyazıt- Çaldıran karayollarını güvenlik nedeniyle trafiğe kapattık. Trafiğe kapatılan karayollarında mahsur kalan yolcuları, misafirhane ve yurtlarda misafir ettik. Burada AFAD ve Kızılay'ın da büyük destekleri oldu. Kumanyalar dağıtıldı. Sadece taziyelerde 15 bin taziye yemeği pişirildi ve gelen misafirlere ikram edildi. Sadece Büyükşehir Belediyesinin bu süre zarfında 9 milyonun üzerinde bir harcamamız oldu. Karayolları'da 150 iş makinesi ve 207 personelle, karayolu sorumluluk ağında olan bin 69 kilometrede, 24 saat esasına göre sürekli çalışma yürüttüler. 90 binin üzerinde bir akaryakıt tükettikleri söz konusu. Onların da harcamaları 8,5 milyonun üzerinde." şeklinde konuştu.