Yasak ve Tedbirler Başladı-Uymayana Ceza (Araç Giriş Çıkışı Yasak Olan İller)

Korona virüs salgınının önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yeni tedbirleri açıkladı. Tedbirlerin açıklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı genelge yayımladı. Yayımlanan genelgede detaylara yer verildi. Genelge sonrası tedbirler bugünden itibaren uygulanmaya başladı.

Yasak ve Tedbirler Başladı-Uymayana Ceza (Araç Giriş Çıkışı Yasak Olan İller)

Yasaklar başladı.

20 yaş altına sokağa çıkma yasağı, 30 büyükşehir ile Zonguldak 'a giriş çıkışlar kapatıldı. Konu ile ilgili önceki gün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Bu gece itibariyle ülkemizin 30 büyükşehiri ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi araç giriş çıkışına kapatıyoruz.

Bu şehirlerimize gıda, ilaç, temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakliyle, sektörlerin lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamayacak.

Ülkemizin tamamında sokağa çıkma yasağı kısıtlamasını 20 yaş altına getiriyoruz. 1  Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da 65 yaş üstü gibi sokağa çıkamayacak. Bununla gençlerimizi de, çocuklarımızı da kontrol altına almak durumundayız. 65 yaş üstü sıkıntıda da , 20 yaş altı sıkıntıda değil diye bir garanti yok. 

Yarından itibaren, pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır. İş yerlerinde de benzer tedbirler alınacaktır. Türkiye genelinde insan hareketliliği azaltmak için gereken tedbiri almayı sürdüreceğiz. "

GENELGE YAYIMLANDI

İçişleri Bakanlığı tarafından beklenen açıklama geldi. Yayımlanan genelgede 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı , 31 şehirde giriş çıkışlar ile diğer tedbirler şu şekilde bildirildi:

"Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak ili için; Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre için geçici olarak durdurulacaktır."

Tüm şehirlerde geçerli olacak tedbirler şu şekilde:

"Tüm il ve ilçelerimizde 01.01.2000 tarihinden sonra doğmuş olanların sokağa çıkmaları 03.04.2020 tarihi saat 24:00’den itibaren geçici olarak yasaklanacaktır.

İl ve ilçelerimizde pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan işyerlerine vatandaşlarımız ve çalışanlar maske ile gireceklerdir. Maske takma zorunluluğu pazarlarda satıcılar için de geçerli olacaktır.

3 ADIM KURALI

"İl ve ilçelerimizde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmeyecek, yan yana yürüyen vatandaşlarımızın ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümelerine dikkat çekilecektir. Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; Gereğini önemle arz ve rica ederim."