Türkiye Dünya'da En Çok Mülteciye Ev Sahipliği Yapan Ülke

Türkiye dünyanın en çok mülteci ağırlayan ülkesi konumunda. Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilerin yanı sıra, Türkiye'de Irak ve Afganistan kökenli mültecilerin sayısı da yüksek.

Türkiye Dünya'da En Çok Mülteciye Ev Sahipliği Yapan Ülke

7 senelik Suriye'deki iç savaş sürecinde 5.6 milyon Suriyeli farklı ülkelerin kapısını çarlaken, 6 milyon kişi ülke içinde çeşitli şehirler arasında göç etmek durumunda kaldı.

Resmi rakamlara göre 3.5 milyon Suriyeli'ye kapılarını açan Türkiye Cumhuriyeti, toplamda 3.9 milyon kişiye ev sahipliği yapmakta. Euronews'de yer alan habere göre, Türkiye an itibariyle dünyanın en fazla mülteci misafir eden ülkesi konumunda.

Sığınmacıların Büyük Çoğunluğu Suriye Sınırında

Türkiye'ye gelen sığınmacıların büyük çoğunluğu (Yüzde 50) Antakya'nın da aralarında bulunduğu iç savaşın yaşandığı Suriye sınırına yakın şehirlerde ikamet ediyor. Antakya nüfusunun yüzde 27'si Suriyeli. Tabi bunlar resmi rakamlar. Türkiye ile Suriye'yi birbirinden ayırması için yaptırılan 3 metre yüksekliğindeki duvar, ülkedeki en kanlı saldırılardan birinin yaşandığı Reyhanlı'nın hemen hemen her noktasından kolaylıkla görülebiliyor. Duvarın inşasına 2014 yılında başlanmıştı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki İç Savaşın Sona Ermesinin Ardından Mültecilerin Ülkesine Gideceğini Açıkladı

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki iç savaşın sona ermesinin ve ülkede barışın sağlanmasının ardından Türkiye'deki Suriye kökenli insanların ülkelerine gideceklerini, TSK liderliğinde gerçekleştirilen Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarının ardından terör unsurlarından arındırılan bölgelerde yaşayan insanların ülkelerine dönmeye başladığını açıklamıştı.

'Kendi Ülkelerine Dönsün İstiyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Şubat ayında "2 bin kilometrekarelik alanı kontrolümüze aldık. Suriyeli kardeşlerimiz de burada topraklarına döndü. İşte şimdi de aynısını Afrin’de yapalım istedik. Afrin operasyonunun arkasında ne var, Afrin olayını çözeceğiz, İdlib’i çözeceğiz ve mülteci kardeşlerimiz kendi ülkelerine dönsün istiyoruz. 3,5 milyonu herhalde burada ilanihaye saklayacak halimiz yok. Onlar da zaten bunu istiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Muhalefet Suriye Politikasından Rahatsız

Muhalefet partileri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının aksini düşünüyor. Türkiye'deki Suriyeli'lerin ülkelerine an itibariyle gönderilebileceğini, Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu bölgelerin Suriye sınırı değil, metropol kentler olduğunu savunuyor. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir köşe yazısı kaleme almış, Türkiye'de sadece Suriyeli mülteci olmadığını, Irak ve Afgan kökenli mültecilerinin azımsanmayacak ölçüye geldiğini öne sürmüştü. Suriyeli mafya tehlikesi olduğunu da öne süren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye nüfusunun 2030'lu yıllarda mültecilerin çoğunluk halini alacağı bir yapıya ulaşacağını, bu yüzden Suriye politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.