Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Yetki Belgesi Olmayan Emlakçılık Yapamayacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekçan, Ticaret Bakanlığı tarafından emlakçılık faaliyetlerine yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyi değerlendirdi.  

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Yetki Belgesi Olmayan Emlakçılık Yapamayacak

Pekcan, düzenleme ile emlakçılık faalityetlerinin adil rekabet koşulları altında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasının hedeflendiğini belirterek, 2019 yılında yaklaşık 2 milyon 400n bin gayrimenkul satışı yapıldığını, bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin ise 390 milyar lira olduğunu söyledi.

Ülkemizdeki gayrimenkul satışlarının %50'sinin emlak işletmeleri aracılığıyla gerçekleştiğini belirten Pekcan, "Emlakçılık faaliyetinde bulunan 60 binin üzerinde işletme bulunuyor. Ancak, kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiği tahmin ediliyor. Yaptığımız düzenleme ile şeffaf, hesap verebilen ve kayıt altında bir emlakçılık sektörü oluşturulmasını ve sektörün yakından takip edilerek haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz" dedi. Hali hazırda faaliyette olan emlak işletmelerine yetki belgesi alabilmeleri için verilen geçiş sürecinin 31 Ağustos'ta sona erdiğini söyleyen Pekcan, yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde bulunulamayacağını, yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacağını söyledi.

Yetki belgesi sürecine dair de konuşan Pekcan, "Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bu sayede sektördeki işgücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak" dedi.