TESK Genel Başkanı Palandöken'den "Tüm İş Yerleri" için Çağrı : Kurallara Uyuyoruz, Esnaf Açılma Bekliyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  KRT TV'de esnafın tam kapanmanın ardından başlayan kademeli normalleşme döneminden beklentileri dile getirdi.

TESK Genel Başkanı Palandöken'den "Tüm İş Yerleri"  için Çağrı : Kurallara Uyuyoruz, Esnaf Açılma Bekliyor

Esnafın, pandeminin en fazla mağdur ettiği kesimlerden olduğunun altını çizen Palandöken, esnafların borçlarını ödeyemeyecek hale geldiğini ve tüm iş yerlerinin açılması gerektiğini söyledi. Esnafın tedbirlere uyum konusunda hassasiyet göstermesine rağmen kapalı kaldığını belirten TESK Genel Başkanı, berber, kuaför gibi iş yerlerinin en çok iş yapacağı süreçte dükkanlarının kapalı tutulmasının yanlış olduğunu söyledi. İnsanların hafta sonları pazara gitmek, berbere gitmek gibi işlerini halledebileceğini, bu günlerde de ilgili yerlerin kapalı olmasının mantıklı olmadığını belirten TESK Genel Başkanı, bugün gerçekleşecek Kabine toplantısının ardından esnafa yönelik güzel haberler beklediklerini de söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken Şunları söyledi:

Bu pandemi döneminde en çok etkilenen kesimi temsil ediyorum. 

Yıllardır tabii bu sektördeyiz. Esnaflık gerçekten zor bir iş. 

Günü birlik kazancınızla idame ettirdiğiniz hayatınız ve yanınızda çalışanlarla ülkenin nüfusunun 6'da 1'ine sahipsiniz. 

Bunların çoğu aile işletmeleri. Devletin verdiği çoğu destekten faydalanamıyor. Esnaf, kısmen kapanma sürecinde de tam kapanma sürecinde de olumsuz etkilendi. 

Kısmen kapalı olan birçok alanlarda , insanlar haksız rekabetle karşı karşıya. AVM açık, tamam güzel açtınız. Ama kır kıraathanesi neden açılmıyor. Düğün salonları, kır bahçelerinde yapılan düğünler için neden müsaade edilmiyor. 

Taksici, otobüsçü, minibüsçünün kurallara uymasını istiyorsunuz tamam, ama biz ekonomik sıkıntıyı ve pandemiyi içimizde hissediyoruz. 

1000 lira, 750 lira denildi, 200 bin liraya kadar kredi denildi, şimdi borçlar birikti. 15 aydır kapalı iş yerleri, ne bunun vergisi, ne kirası, ne stopajı, ne yanında çalışanlarla ilgili problemler çözülmüş değil. 

Dün açıklanan genelgeyle esnafın rahatladığını söylememiz mümkün değil. 

415 mesleğiz, tamamının açık olması lazım. Pandemi kurallarına uyuyoruz. 

Bugün Sn. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını çok önemsiyoruz, sıkıntıları bildirdik, bu süreçte esnafın mağduriyetini, vatandaşın sıkıntılarını da dile getiriyoruz.

 Düşünün pazar günü pazarlar kapalı. Zaten insanlar o gün müsait oluyor. Kuaförler, berberler , insanlar bu ihtiyaçlarını hafta sonları gideriyorlar.