TBMM'de Son Dakika Mahkum Affı , EYT ve 3600 Tartışması ( CHP, MHP ve AK Parti'den Art Arda Açıklamalar)

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim vaatleri arasında yer alan mahkum affı , EYT ve 3600 ek gösterge meselesini gündeme getirdi.

TBMM'de Son Dakika Mahkum Affı , EYT ve 3600 Tartışması ( CHP, MHP ve AK Parti'den Art Arda Açıklamalar)

TBMM'de Son Dakika Mahkum Affı Tartışması ( CHP, MHP ve AK Parti'den Art Arda Açıklamalar)

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim vaatleri arasında yer alan mahkum affı meselesini gündeme getirerek, cumhur ittifakının seçmene vaatleriyle ilgili, "Bütün Türkiye şunu biliyor: Ben ittifak ortağı olacağım, büyük ortağın başı, sayemde Türkiye'yi yönetecek, bir tane bakanlık almadan görülmedik desteği vereceğim, her şeyi yapacağım ama seçmene af sözü vereceğim, sözümü tutmak için ittifak ortağımı komisyon toplantısına kadar getirtemeyeceğim.Böyle bir iş varsa ya milleti kandırıyorsunuz ya size gönül vermiş partililerinizi, size oy vermiş insanları kandırıyorsunuz.ya hepimizi birden kolayca yani iktidar ortağınız gibi, ittifak ortağınız gibi, iktidarına kayıtsız şartsız destek verdiğiniz ittifak ortağınız gibi kolayca kandırılabilecek kişiler sanıyorsunuz. Çok net söylüyoruz: 24 Haziranda size oy veren mahkûm yakınları kendilerini açıkça aldatılmış, kandırılmış ve istismar edilmiş hissediyorlar. Yazıklar olsun." dedi.

MHP'DEN YANIT

Milliyetçi Hareket Partisi TBMM Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Özgür Özel'e şunu hatırlatmak isterim: Milliyetçi Hareket Partisini tanımakta çok güçlük çektiğinin farkındayız ama inşallah, bir gün olur tanırsınız, bir gün olur anlarsınız. Bu sizin için çok büyük bir kazanç olur. Milliyetçi Hareket Partisi bu manada tekliflerin hiçbirini memleketimizden, milletimizden oy devşirmek, bu konuda mağduriyet yaşayan insanların oyunu almak maksadıyla yapmaz. Eğer Milliyetçi Hareket Partisinin siyaset anlayışına bakarsanız, sizin o çıldırdığınız zamanlar var ya "Patron çıldırdı, dükkân kapanıyor. Bunlar nasıl olur? Şöyle olur, böyle olur…" İşte bunlara rağmen oluyor. Allah'a hamdolsun ki Milliyetçi Hareket Partisinin ortaya koymuş olduğu siyaset anlayışı, sizlerin bu şekilde karalamasına rağmen, milletimizden Allah'a şükür bir karşılık buluyor. Burada, mahkûm yakınlarının hepsini toplasanız bunun oy olarak karşılığı ne olabilir? Milliyetçi Hareket Partisini bu konuda oy avcılığı noktasında değerlendirmek büyük bir hezeyandır, bühtandır. Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'nin şartları içerisinde bunun gerekli olduğunu ifade etmiş ve kapsamını da çizmiştir. Fakat her meselede olduğumuz gibi, Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan bütün hadiselerde dile getirdiğimiz gibi -bu tür yasal düzenlemelerin Milliyetçi Hareket Partisinin çoğunluğu olması hâlinde- Milliyetçi Hareket Partisinin taahhüdünün arkasında olduğunu… Ancak buna rağmen, mevcut 49 milletvekilimizle de bu meselenin halli için samimi çabalar içerisinde olacağımızı fakat Mecliste birinci parti durumunda olan ve 290 milletvekiline sahip olan, yürütmeyi de şu an temsil eden Adalet ve Kalkınma Partisinin içerisine dâhil olmadığı, olmayacağı bir düzenlemenin ve o anlamda, aramızda görüş ayrılığı olan meselelerin halli noktasında bu uzlaşmayı bekliyor olmak o insanlara, o işlerden medet uman insanların yakınlarına u insanlara, 3600'den bekleyenlere, EYT'den bekleyenlere hepsi için samimi çaba sarf etmek demektir. Asıl sizin çabalarınız sahtedir. Siz Mecliste gündeme gelsin diye yapıyorsunuz bunları, gelsin de reddedilsin diye yapıyorsunuz bunları." şeklinde yanıt verdi.

AK PARTİLİ TURAN: AF İLE İLGİLİ VAR MI ÖNERİNİZ?

AK Partili Bülent Turan da tartışmaya katılarak, "Değerli arkadaşlar, af bizim yargı strateji belgemizde erişilebilir yargı, güvenilir yargı, gecikmesiz adalet gibi ana başlıklar içerisinde bir alt başlıktır. Bu konuda da MHP başta olmak üzere birçok partiyle görüşüyoruz, kanunları inceliyoruz ama her kanunun artısı, eksisi var. Siz "af" derken kimin çıkmasını ümit ediyorsunuz, biz biliyoruz ama biz "af" derken ne olduğunu beraber değerlendiriyoruz. Soruyorum: Madem bu kadar mağdur aile olduğu iddiasındasınız, CHP'nin afla ilgili önerisi ne? Verin metni, tatil olmadan beraber değerlendirelim. Var mı öneriniz?" dedi.