Tarım Bakanı'ndan Sigarada Tek Tip Dönemine İlişkin Açıklama! 'Hapis Cezası Uyarısı'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yarından itibaren uygulamaya geçecek tek tip sigara paketi dönemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Sigarada tek tip paket döneminin asıl amacının caydırıcılığı arttırmak olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sigara paketlerinde ayrıca satış yapan yerlere 18 yaşını doldurmayanlara satışın cezasının hapis olduğuna yönelik uyarıların da bulunacağını söyledi.

Tarım Bakanı'ndan Sigarada Tek Tip Dönemine İlişkin Açıklama!  'Hapis Cezası Uyarısı'

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den Sigara Paketlerinde Tek Tip Dönemine İlişkin Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sigara paketlerinde standart paket uygulamasına yarın başlanacağını hatırlatarak, tek tip paket uygulamasında ana amacın caydırıcılığı arttırmak olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Tarım Bakanları Toplantısına katılmak için geldiği Azerbaycan'da basın mensuplarının gündeme ve bakanlığın çalışmalarına dair sorularına yanıt verdi. Yarından itibaren yurt genelinde başlayacağı bildirilen sigara tek tip dönemine dair değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli, ana amacın caydırıcılığı arttırmak olduğunu vurgulayarak, gençlerin cazibeli paketlere erişiminin tek tip uygulamasıyla önüne geçileceğini söyledi.

Tüm paketlerin tek renk olarak satışa sunulacağını söyleyen Pakdemirli, sigara paketleri üzerindeki uyarı alanlarının da arttırılarak yüzde 65'ten yüzde 85 oranına çekileceğini hatırlattı. Pakdemirli, "Ana amaç caydırıcılığı artırmak. Özellikle gençlerimizin cazibeli paketlere ulaşmaması için tek tip paket uygulamasına geçtik. Tüm paketler tek renk olacak.Hatta bunun için bazı teknolojileri değiştirmek zorunda kaldık. Barkodu küçültmek için bazı sigara fabrikaları da teknolojilerini ve paketleme makinelerini değiştirmek durumunda kaldı" ifadelerini kullandı.

Sigara paketlerinin üzerinde "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı' mesajlarının da yer alacağını vurgulayan Pakdemirli, 18 yaşını doldurmayanlara satışın cezasının hapis olacağına yönelik uyarının da sigara paketlerinde bulunacağını söyledi. 

YENİ SİGARA PAKETLERİNDE YER ALACAK UYARILARDAN BAZILARI

- Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.

- Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

- Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.

- Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.

- Sigara en büyük inme nedenidir.

-  Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

- Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.

- Sigara içenler genç yaşta ölür.