Sosyal Medyadan Karikatür Paylaşana Şok: 30 Bin Lira İstediler

Son günlerde çok sayıda kişiye giden telif davaları bu sefer bir sağlık personeline gitti. Sağlık personelinin paylaştığı karikatür için kendisinden 30 bin lira istendi.

Sosyal Medyadan Karikatür Paylaşana Şok: 30 Bin Lira İstediler

Hesabında karikatür paylaşanlara telif davası şoku.

Son günlerde birçok kişi, kendilerine karikatüristler tarafından açılan telif davaları ile karşı karşıya geldi. Karikatürü çizen kişiler, telif hakkını öne sürerek sosyal medya üzerinden , blog sayfaları üzerinden izinsiz şekilde karikatürlerini paylaşanlara telif davası açıyor. Bu durumlardan biri de bir sağlık personelinin başına geldi. Twitter adresi üzerinden mağduriyetini dile getiren bir personel, ticari amaç gütmediği sayfasındna yaptığı paylaşım nedeniyle kendisine dava açıldığı ve kendisinden 30 bin lira istendiğini söyleyerek şunları yazdı:

"Merhaba. Bu floodda bir sağlık çalışanı olarak pandemi döneminde karikatür paylaşımı yüzünden nasıl davalık olduğumu ve yaşadığım sıkıntıları anlatmaya çalışacağım.

Ekim 2020'de polis tarafından arandım. Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem karikatürleri sebebiyle “Komik Büro” tarafından hakkımda şikayet olduğunu öğrendim.

Aynı gün içinde -hayatımda ilk kez- polise ifade vermeye gittim. Sağlık içerikli makalelerin olduğu internet sitemde 4 yıl önce karikatür paylaşıldığı için...

Polis memuruna duruma anlattım. İnternet sitemdeki içeriği bir kullanıcının paylaştığını ve içeriği kaldırmam için herhangi birinden "Kaldırma Bildirimi" gelmediğini söyledim.

İfadeyi verdikten sonra ilgili hukuk bürosunu arayıp durumu anlattım. Şikayete konu olan içerikleri kaldırdığımı ve davayı geri çekmelerini rica ettim fakat bürodaki yetkili kişi olumsuz cevap vererek, 30 bin liranın üstünde bir bedel ödersem davayı geri çekeceklerini söyledi.
Ben de bu parayı ödememin mümkün olmadığını söyledim zira 4500TL(ek ödemeyle) maaş alıyorum ve bu parayı ödemek için yemeden içmeden bir sene çalışmam gerekiyor.

Karikatürlere değer biçmek bana düşmez ama bir adet karikatürün 7-8 bin lira olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki sadece telif bedeli de istenmiyor. Ortada iyi bir niyet olmadığı aşikâr.Hukuk bürosuyla konuşmaktan bir sonuç alamayacağımı anlayınca Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem'e durumu anlatan birer mail attım. Durumu anlattım ve davayı geri çekmelerini rica ettim. Herhangi bir dönüş olmadı.

Bu olaylar yaşanırken gündeme gelen "karikatür davaları" sayesinde yalnız olmadığımı gördüm. Buradan diğer mağdurlara ulaştım ve benim durumumda çok fazla kişi olduğunu gördüm."