Sosyal Medyada Bunu Yapan Yandı

Sosyal medyanın hayatımızın her yerinde olması bazı iğrençlikleri de beraberinde getiriyor. Son dönemlerde cinsel saldırı mesajları çok sayıda kullanıcıyı oldukça rahatsız etmektedir. Peki bunun cezası nedir?

Sosyal Medyada Bunu Yapan Yandı

Sosyal medyada bunu yapan yandı.

Teknolojinin oldukça gelişmesi, internetin hayatımızın her alanında olması nedeniyle haberleşmek artık çok kolay duruma geldi. Hemen hemen herkesin elinde akıllı telefon var ve sosyal medyayı dünya üzerinde en etkin şekilde kullanan ülkeler arasındayız.

Sosyal medyanın , internetin bu kadar çok kullanılması bazı suçları da beraberinde getiriyor. Özellikle sosyal medya mecralarında sapıklar ciddi manada türedi. Tanıdığı tanımadığı karşı cinslere gönderilen iğrenç mesajlar sosyal medya kullanıcılarını ciddi manada rahatsız etmektedir. 

Birçok kullanıcı , iğrençliği daha da ileriye taşıyıp sosyal medya üzerinden müstehcen fotoğraflarını mesaj olarak gönderiyor. Ve bu olaylar son dönemlerde oldukça artmaktadır. Hemen hemen her gün sosyal medyadan küçük kıza iğrenç teklif, iğrenç saldırı gibi haberler görmekteyiz.

BİRÇOK KİŞİ BİLMİYOR

Sosyal medya üzerinden gönderilen mesajlarda iğrenç teklifler ve resimlere yer verilmektedır. Ancak bunun bir cinsel istismar suçu olduğunu çoğu kişi bilmiyor.

Kulaçoğlu Hukuk Bürosu tarafından aktarılan bilgide bunun bir suç olduğu ve TCK 'da yer aldığı bildirildi. Cinsel istismar için bir temas aranmıyor. Mağdurun cinsel amaçlı olarak taciz edilmesi suç durumunun oluşmasına neden olmaktadır.

Cinsel taciz suçu TCK 'nın 105 'inci maddesinde yer almaktadır. Söz konuus maddede cinsel istismar için fiziksel temas aranmaz. Taciz amaçlı her türlü saldırı cinsel taciz suçu kapsamına girer. Bu maddede önemli olan etmen ise yapılan yorumun, gönderilen mesajın ve yapılan hareketin hangi anlamda yapıldığıdır. 

İŞTE TCK 105 İNCİ MADDE

Madde 105- (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.(1)

a) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,

c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

e) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA