Sokağa Çıkma Yasağı, Okulların Açılması, Restoranlar... Kısıtlamalar Hakkında Farklı Karar!

Koronavirüs yasakları hakkında son dakika gelişmesi. Sokağa çıkma yasağı, okulların açılması, lokanta ve restoranların açılması gibi kısıtlamaların esnetilmesi beklenirken vaka artışı ve mutasyonlu virüsün yayılması yeni kararlara neden olabilir.

Sokağa Çıkma Yasağı, Okulların Açılması, Restoranlar... Kısıtlamalar Hakkında Farklı Karar!

Son dakika : Kısıtlamalar kalkacak diye beklenirken flaş gelişme.

Koronavirüs vakaları 5 binlere gerilemişken son 3 günde vakalar yeniden artışa geçti ve 6500'ün üzerinde vaka sayıları gelmeye başladı. Vatandaşlar kısıtlamalarda gevşetilme beklerken vakaların artması ise kısıtlamaların ertelenmesine ya da artmasına neden olabilir.

17 ŞEHİRDE MUTANT VİRÜS

Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada 17 şehirde mutasyona uğrayan virüsün görüldüğünü söyledi ve "Mutasyon tehdidine karşı dikkatli olmalıyız. Avrupa’daki vaka artışlarının arkasındaki etmenlerden biri virüsün mutasyonlu varyantı. Ülkemizde mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128’e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü. Virüsün mutasyona uğramış olması şimdilik aşı çalışmalarını etkilememektedir. Ancak yeni mutasyonlar aşı çalışmalarını da zorlayabilir. En büyük silahımız halen maske ve mesafe kuralına uymak. Vaka sayılarını kontrol etmek elimizde. Kontrol elimizdeyken kıymetini bilerek temkinli hareket etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız." dedi.

UYGULANAN KISITLAMALAR

Türkiye'de hafta sonu tam kapanma şeklinde sokğa çıkma yasağı uygulanıyor. Sadece saat 10.00 ile 17.00 arasında marketler açık ve vatandaşlar sadece temel ihtiyaçlarını almak için yürüyüş mesafesindeki marketlere gidebiliyor. Bunun yanı sıra hafta içi saat 21.00 ile 05.00 arasında da sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. 65 yaş üstü ve il20 yaş altı vatandaşların ise sokağa çıkmaları sadece gündüzleri 3 saat ile sınırlı. 

15 ŞUBAT TARİHİ 15 MART OLARAK DEĞİŞEBİLİR

15 Şubat'ta okullarda sömetr tatili sona eriyor. Sömestr tatilinin sona ermesi ile ülke genelindeki kısıtlamaların gevşetilmesi , okulların kademeli şekilde açılması, sokağa çıkma yasağının esnetilmesi bekleniyordu. Ancak son bilim kurulu toplantısında 15 Şubat'ın erken olduğu, 15 Mart tarihinin düşünüldüğü bildirildi. 

KISITLAMALAR ARTABİLİR

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek yaptığı son açıklamada, vaka artışlarına vem utasyona değindi ve “Birincisi kısıtlamalarBdaki süre çok uzadı. Zaman içerisinde bir gevşeme mutlaka oluyor. Normalleşme süreci konuşulmaya başlandı, ölüm sayıları ve vaka sayıları azaldı, hastaneler rahatladı bu da insanlarda bir rahatlamaya neden oldu.

İkincisi ise dünyadaki özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, Belçika, Hollanda, İspanya’daki artışları göz önüne aldığımızda, oralarda kısıtlamalara rağmen niye bu kadar çok yükseldi diye baktığımızda acaba diyorsunuz İngiltere kaynaklı bir mutant virüsün getirdiği bir şey mi? Biliyorsunuz mutant virüs Türkiye’de görülmüştü. İkinci ihtimal bizi daha çok endişelendiriyor. Avrupa örneği beni gerçekten çok korkutuyor. Türkiye’de de böyle yukarı bir hareket bugün ve yarın da devam ederse bizim için de tekrar başa mı dönüyoruz korkusu var. İstanbul’da iyiydik, rahatlık vardı şimdi bir kıpırdama var. Bu da insanı ürkütüyor. Aşılar yaygınlaşana kadar rehavete kapılmamak gerekiyor. Bu hastalık en ufak bir gevşekliği bile affetmiyor. Çok dikkatli olmamız gerekiyor.” dedi.

Vakaların azalması ile toplumda gevşeme olduğunu söyleyen uzmanlar, kısıtlamaların kaldırılması, esnetilmesi ile gevşemenin artacağını, bu nedenle kısıtlamaların bir süre daha devam etmesi gerektiği görüşünde. Sizce kısıtlamalar esnetilmeli mi? Yorum kısmı aşağıda.

KABİNE NE ZAMAN?

Kabine toplantısının Pazartesi günü toplanması bekleniyor. Toplantıda son bilim kurulunda alınan tavsiye kararları değerlendirilecek ve kısıtlamalar hakkında görüşmeler yapılıp kararlar alınacak. Kabine sonrası açıklama geldiğinde bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN