Sigarada Yeni Yasak Geliyor.. Uymayana 20 Bin TL Ceza

Son dakika uyarısı: Sigarada tek tip uygulamaya geçiliyor. Uygulama 5 Aralık 2019 günü başlıyor. Tek tip sigara uygulamasına geçildikten sonra eski paketlerin satışı yasaklanacak. Yasağa uymayanlara 20 bin TL ceza kesilecek.

Sigarada Yeni Yasak Geliyor.. Uymayana 20 Bin TL Ceza

Sigarada tek tip paket uygulaması 5 Aralık 2019 Perşembe günü başlıyor.

Tek tip sigara uygulaması son yılların en çok konuşulan konuları arasında bulunuyor. Düzenleme uzun süredir konuşuluyordu ve üzerinde çalışmalar devam ediyordu. Konu ile ilgili nihai açıklamayı geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Erdoğan yaptığı açıklamada tek tip aigara uygulamasına 5 Aralı k2019 günü geçileceğini söyledi. 

ALTYAPI 2016 YILINDA BAŞLADI

Tek tip sigara paketlerin altyapısı 2016 yılında hazırlanmaya başladı. Bu düzenlemenin ilerde zorunlu olacağı ve tüm sigara paketlerinin bu şekilde olacağına yer verildi. 

5 ARALIK 2019 'DA BAŞLIYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti:

"Artık sigara paketlerinin üzerinde hiçbir ilgi çekici, özendirici hiçbir unsurun bulunmasına müsaade etmeyeceğiz. Açık alan yerine açık sınırlanmış alan tarifi üzerinde çalışıyoruz. Yurt dışında oldukça yaygın olan ve 'duman odaları' diye tarif edilen sigara içme ortamlarını biz de devreye alacağız. Tütünle mücadelemizi gevşetmeden, geri adım atmadan, asla rehavete düşmeden kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü mücadele zayıfladığında kullanım oranlarının tekrar arttığını görüyoruz. Dünya genelinde günde 20 bin kişi başta akciğer kanseri olmak üzere sigaraya bağlı hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde her sene binlerce kardeşimizi sigaraya kurban veriyoruz. Devlet olarak tek bir insanımızın dahi sigara illetinin pençesine düşmesine seyirci kalamayız. Bu süreçte gönüllü kuruluşlarımızın, ailelerimizin, üniversitelerimizin, gençlerimizin kendilerine rol model gördüğü sanatçı ve sporcularımızın bize destek olması çok ama çok önemli. Devlet ne kadar kararlı olursa olsun sivil toplumun omuz vermediği bir mücadelenin başarıya ulaşma şansı yoktur."

LOGO OLMAYACAK

Tek tip sigara uygulamasına geçildikten sonra artık paketlerin üstünde logo olmayacak. İşte tek tip sigara paketi >

20 BİN TL CEZASI VAR

Sigarada tek tipe geçilmesinin ardından cezalar da devreye girecek. 5 Aralık 2020 'den sonra uygulamaya uymayanlara 20 bin TL ceza kesilecek.

PAKETİN ÜSTÜNDE YAZACAK UYARILAR

Tek tip sigara paketlerinin üstünde yer alacak uyarılar şu şekilde;

Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.

Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.

Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.

Sigara en büyük inme nedenidir.

Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.

Sigara içenler genç yaşta ölür.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA