Sigara Düzenlemesinde Yeni Dönem! Yeni Sigara Paketlerindeki Mesajlar ve Yeni Sigara Paket Tipi

Milyonlarca sigara tiryakisi ve sigara satıcısını doğrudan ilgilendiren sigara paketlerinde tek tip dönemine resmen giriliyor. 5 Ocak'a kadar eski tip sigara paketleri satılabilecek, bu tarihten sonra satışı yapanlara ceza uygulanabilecek.

Sigara Düzenlemesinde Yeni Dönem! Yeni Sigara Paketlerindeki Mesajlar ve Yeni Sigara Paket Tipi

Sigara Düzenlemesinde Yeni Dönem! Yarın Başlıyor

Sigara başta olmak üzere tütün mamüllerinde standart paket uygulamasına 5 Aralık itibariyle başlanıyor. Eski paketlerin satışı için son tarih ise 5 Ocak 2020 olarak belirlendi. Paketler üzerindeki uyarıcı resim ve mesajlar da yenileriyle değiştirilmiş durumda.  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle 'Tütün mamullerinde düz ve standart paket' uygulamasına 5 Aralık 2019 tarihi itibariyle geçiliyor. Yarından itibaren eski paketlerde tütün üretimi son bulacak.

1 aylık süreç içerisinde (5 Ocak'a kadar) yeni paketlerin satılabileceği belirtildi. 5 Ocak'tan sonra yeni standart paketlerin dışında satış yapılamayacak. Sigara paketleri satış yapılan yerlerde görünen alanlarda tutulamayacak, tutan işletmelere idari para cezası ve işletme kapatma cezası verilebilecek. Yeni düzenleme ile tütün mamülleri paketlerinin rengi, Pantone 4448 c Mat bitişli tek renk olarak seçildi. Marka, ayırt edici ibare ve diğer zorunlu bilgilerin yazım şekli, rengi, konum standart hale geldi. Marka logosu, simge ya da sair işaretlerin tamamı kaldırılacak.  Yeni paketlerde aşağıdaki mesajlar yer alacak: 

- Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.

- Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

- Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.

- Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.

- Sigara en büyük inme nedenidir.

-  Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

- Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.

- Sigara içenler genç yaşta ölür.