Sendikalar Arasında Asgari Ücret Gerilimi : Teklif Değişecek mi?

2019 Yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için komisyon toplantıları Aralık ayı içerisinde başlıyor. Milyonlarca işçi ve işverenin merakla beklediği pazarlıklar daha başlamadan, sendikalar arasında asgari ücret gerilimi yaşanmaya başlandı. Siyasi partiler de asgari ücret konusunda tek tek açıklama yapıyor. 2019 yılında asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini açıklayan Türk İş , bir diğer işçi sendikası Hak-İş'ten tepki aldı. Hak İş Genel Başkanı Arslan, "2 bin tl asgari ücre

Sendikalar Arasında Asgari Ücret Gerilimi : Teklif Değişecek mi?

Hak İş Genel Başkanı Arslan'ın Türk İş'in asgari ücret pazarlıklarına 2 Bin TL ile başlamasının doğru olmayacağına yönelik yaptığı açıklamalara Türk İş 'ten yanıt geldi. Türk İş Genel Merkezi'nden diğer sendikalara gönderilen yazıda, Türk İş'in 2019 yılı asgari ücret teklifinin 2 bin TL'nin üzerinde olduğu, pazarlıklar daha başlamadan asgari ücretin revize edilmesi gerektiğine yer verilirken, Hak İş Genel Başkanı tarafından yapılan açıklamaların talihsiz olduğuna yer verildi. 

Hak İş Genel Başkanı Arslan, "Bana göre acele ile söylenmiş bir ifade. Üretici enflasyonu yüzde 40 iken, çalışanlar 2 bin TL ile nasıl geçimlerini sağlayacak?" diye sormuştu.

Türk İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücret pazarlıklarıyla ilgili , "Ergün Atalay, "Şu anda gündemimizde çalışma hayatında en önemli konulardan bir tanesi asgari ücret var. Önümüzdeki hafta başlayacak olan görüşmelerde, biz Türk İş olarak asgari ücretin tarafı olarak iki aydır hemen 2 bin lira olması gerektiğini söyledik. Aralık ayındaki görüşmelerde de 2 bin liranın üzerinde pazarlığı sürdürmeyi amaçladık. Ama bugüne kadar bu 2 bin lira ile ilgili şu ana kadar tespit ettiğimiz 30 işverenimiz 2 bin liraya çekti, ama yüzde 99'u 2 bin lira asgari ücreti getirmedi. Bizim sözümüz yerine gelmemiş oldu. Biz önümüzdeki günlerde Türk İş olarak komisyonumuzu tespit edeceğiz. Komisyon 15 kişi, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i hükümet. Bu komisyon başkanlığını bu sene Türk İş Eğitim Eğitim Sekreterimiz yapacak, burada sendikalarımızdan iki tane genel başkan olacak. Bu sene bir ilk olacak. Bir asgari ücretli ya bayan ya bay işçi verilecek komisyona. Yani o bayan olursa, çocuğu üniversitede olan asgari ücretli arkadaşımız, o komisyon üyelerine nasıl geçindiğini anlatacak.Burada taşeronda kadroya geçmeyen işçilerimiz var. Ben her yerde ifade ediyorum, yüz kilometre yol yaparsınız 100 metre yapmazsınız herkes onu konuşur. Ülkeyi yönetenlerin bu konuyu halletmesi gerekiyor. " şeklinde konuşmuştu.

CHP GENEL BAŞKANI : 2 BİN TL YETMEZ

İYİ PARTİLİ YOKUŞ: ASGARİ ÜCRETLİLER ŞU AN ALACAKLI DURUMDA

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Şu anda asgari ücretliler hükümetten yüzde 15 alacaklı. Yani 1600 lirayı yüzde 15 ile çarparsanız alacaklı kısmı görürsünüz. Bir de 2019 enflasyonuna göre zam yapılması lazım. 2019 yılının ilk 6 ayında asgari ücret 2000 TL, ikinci altı ayda 2 bin 200 liraya çıkması lazım ki 2019 yılında asgari ücretli enflasyonun altında ezilmekten kurtulsun. Tabi bunlar da yeterli değil aslında, ben burada daha yüksek rakamları da söyleyebilirim. Anlamsız gelecek rakamları söylemek bizim politikalarımıza uymaz. Yılbaşında asgari ücret en az 2 bin lira olmalı, yılın ikinci ayında asgari ücret en az 2 bin 200 liraya çıkarılmalıdır" dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA