Sakarya'da Kuş Gribi Şüphesi! 700 Bin Tavuk Telef Oldu

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde kuş gribi şüphesi arttı. Kaynarca'daki bir tavuk çiftliğinde henüz bilinmeyen bir hastalık nedeniyle 700 bin tavuk telef olurken, hastalığın farklı işletmelerde de görülmesinin ardından bakanlık yetkilileri devreye girdi. Tavuk ölümlerinin nedenleri araştırılırken, ölümlerin kuş gribi nedeniyle olabileceğinden kuşku duyuluyor.  

Sakarya'da Kuş Gribi Şüphesi! 700 Bin Tavuk Telef Oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca görevlendirilen veterinerler tavuklardan örnek numuneler alırken, hastalığın yayılımının önlenmesi amacıyla 700 bin tavuğun telef olduğu tesisin karantina altına alındığı öğrenildi.

Sözcü'den Ertan Kaytanbay'ın haberine göre ; Türkiye'nin en büyük tavuk merkezlerinden birisi olan Kaynarca'da tavuk ölümleri büyük paniği de beraberinde getirdi.

TAVUK VEBASI ŞÜPHESİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca konuya ilişkin net bir açıklama henüz gelmezken, 'Tavuk Vebası' bir diğer ismiyle 'Avian İnfluenza' (Kuş gribi) salgını üzerinde duruluyor. 700 bin tavuğun telef olduğu işletmede hastalık nedeniyle zararının 5 milyon lirayı geçtiği belirtildi.

TAVUK VEBASI NEDİR?

(Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu) Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya'da tespit edilmiş ve “tavuk vebası” olarak adlandırılmıştır.

Hastalık etkeninin bir virüs olduğu 1901 yılında ortaya konulmuş olmasına karşın, etkenin memeli influenza A virüsleri ile ilişkili olduğu ancak 1955 yılında gösterilebilmiştir. Hindilerde ise ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika'da yapılmıştır.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sakaryada-kokutan-kus-gribi-iddiasi-700-bin-tavuk-imha-edildi-5787379/