Saadet Partisi Yöneticisi'nden Cuma Namazı Açıklaması: Hastalar Tecrit Edilerek Kılınabilir

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Akkiraz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı Cuma namazı ve vakit namazı kararlarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cuma namazlarının devlet olma namazları olduğunu söyleyerek, hastaların tecrit edilmesiyle cuma namazlarının kılınabileceğini söyledi.

Saadet Partisi Yöneticisi'nden Cuma Namazı Açıklaması: Hastalar Tecrit Edilerek Kılınabilir

İsmail Hakkı Akkiraz, "Cuma namazı bir devlet olma namazıdır. Cuma namazını tedbir olsun diye kıldırmamak, en büyük tedbirsizliktir. @DIBAliErbas karar gözen geçirilmelidir. @hasandogan Allah’ın yardımı olmadan hiç bir beladan kurtulamayız. Hastalar tecrit edilerek cuma namazı kılınabilir." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Koronavirüsle ilgili yaptığı açıklamalarda Peygamber Efendimiz H.z. Muhammed (S.A.V)'ın Hadis-i Şeriflerini hatırlatarak, salgın durumlarında müslümanın tedbirli olması gerektiğini belirterek şunları söylemişti: 

Çok kıymetli basın mensuplarımız, Din işleri yüksek kurulumuz , DSÖ tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen henüz tedavisi bulunamayan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs sebebiyle cuma namazının yanı sıra vakit namazının da cemaatle kılınması hususunu değerlendirerek şu açıklamayı yapmaya gerek duymuştur.

Yetkili mercilerin verdiği bilgilere göre, virüs insandan insana hızlı şekilde yayılarak, çok kısa sürede salgın haline gelmekte, virüs ilk bulaştığı anda fark edilemediğinden hastalığı taşıyan kişiler aynı ortamdaki diğer insanlar için büyük tehlike oluşturmakta, insanların toplu bulundukları mekanlar söz konusu virüsün yayılması için oldukça uygun ortam oluşturuyor. Hastalığın salgın hale gelmesinde yüksek bir risk oluşturmaktadır. Ülkemizde vaka sayısının artmaya başlamasıyla birlikte, kamu otoritesi tarafından tedbir olarak insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Bu durum dikkate alındığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınması halinde virüsün yayılma riskinin artabileceği anlaşılmaktadır. Bu itibarle, temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan islam dini, insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Nitekim Peygamber Efendimiz (S.A.V). , 'Bir evde veba olduğunu duyarsanız oraya girmeyin.

Bulunduğunuz yerde çıkarsa oradan ayrılmayın' buyurarak karantinaya dikkat çekmiş, bulaşıcı hastalık taşıyan kişi , sağlam kişinin yanına gitmesin buyurmuştur. Doğal afet veya salgın sebebiyle cemaate katılmanın zor ve tehlikeli olduğu zamanda sahabe ikramın namazların evde kılınmasına yönelik uygulamaların varlığı bilinmektedir. Bu bilgi ve uygulamalara dayanan islam alimleri toplu halde ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Yeni tip koronavirüs yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir. İslamın şiarı olan ezanların okunması devam edilmesi ve gerekli tedbirler alınarak, münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bırakılmasına karar verilmiştir. "

CAMİLERİN AÇIK OLMASI VE MÜNFERİDEN NAMAZ!

Bu konuda camilerimizin görevlileri gerekli tedbirleri alacaklar. Cemaatle namaz kılınmayacak, Cuma namazı kılınmayacak. Dolayısıyla, bir müslüman kardeşimiz caminin yakınındaysa, canı camiye gitmek istediyse ferdi olarak camiye gidip namazını kılabilir. Hijyen kuralı tüm cami ve mescitlerimiz hijyenik ortamın sağlanması noktasında hayata geçirelecek. Öteden beri yapılan bu temizlikler en güzel şekilde bu süreçte yerine getirilecek inşallah. Camilerde cemaatle namaz kılınmayacak. Münferiden kılınacak. Bir iki kişi camiye yolu düşerse kendi aralarında kılabilirler.