O Bölgedeki İşverenler: Günlük 100-200 TL ile Çalışacak Personel Bulamıyoruz

İzmir'in Menderes İlçesi 'nde bulunan kesme çiçek üretimi işverenleri, çalışacak personel bulamadıklarından şikayetçi.

O Bölgedeki İşverenler: Günlük 100-200 TL ile Çalışacak Personel Bulamıyoruz

İzmir 'in Menderes İlçesi, kesme çiçek üretiminde Türkiye 'de ilk sıralarda yer alıyor. Burada kesme çiçek üretimi yapan üreticiler işçi bulamamaktan dert yanıyor.

Gül ve karanfil başta olmak üzere çeşitli türlerde toplamda bin 200 dönüm alanda üretim gerçekleşen  Menderes ilçesinde, kadınlara 100 lira erkeklere ise 150-200 lira arası yevmiye veriliyor.

İşverenler, bu ücretlere rağman işçi bulamamaktan dert yanıyor. Bu durumun kesme çiçek üretimini de olumsuz etkilediğini belirten üreticiler, aynı zamanda ihracata da zarar verdiği yönünde açıklamalarda bulundu.

BUDAMA İŞLEMİ SIRASINDA

Toplamda bin 200 dönümlük alanda çeşitli türlerde kesme çiçek üretimi yaptıklarını ve Ekim ayında budama işlemi sırasında ancak hatırla işçi bulabildiklerini belirten Bekir Serdaş isimli bir üretici, erkeklere 200 lira, kadınlara da 100 lira ücret verdikleri halde ihtiyaç duydukları sayıda işçi çalıştıramadıklarını söyledi.

İşçi alımı için yaptıkları görüşmeler sonrası adaylar işe başlıyor ama 3-5 gün sonra bırakıyor diyen üreticilerden  Serdaş, "Normal dönemde kadınlara 100 lira, erkeklere 150-200 lira arası ücret veriyoruz. Ben de iş var fakat çalışacak adam bulamıyorum" dedi.

İTHAL ÇİÇEK

İthal çiçek konusuna da değinerek açıklamasını sürdüren Serdaş, "Menderes bölgesinin Türkiye'de kesme çiçek üretiminde yüzde 70'lik paya sahip olduğunu belirterek, "İnsanlarımız ithal çiçeğe itibar etmesin. Biz Menderes'te yeterli kaliteye ve üretime sahibiz. Vatandaşımızın ihtiyacını karşılayacak üretimimiz var. Ürünlerimiz ithal çiçek kalitesindedir. Hollanda veya diğer ülkelerdeki çiçeklerle aynı kaliteye sahip. Ürünümüzün kıymetini bilelim" dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara