Mükerrer Suçlar Ne Demek , Mükerrir Suçlar Hangileri? İnfaz Düzenlemesi Nedir?

İnfaz düzenlemesinde sona gelindi. Peki mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi nedir? Mükerrer suçlar nelerdir? Hangi suçlar mükerrir suçlar kapsamında yer almaktadır? Mükerrer suçlara af gelecek mi? İşte detaylar.

Mükerrer Suçlar Ne Demek , Mükerrir Suçlar Hangileri? İnfaz Düzenlemesi Nedir?

İnfaz düzenlemesinde sona gelindi. Peki mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi nedir? Mükerrer suçlar nelerdir? Hangi suçlar mükerrir suçlar kapsamında yer almaktadır? Mükerrer suçlara af gelecek mi? İşte detaylar.

31 Mart 2020 Salı 14:17
Mükerrer Suçlar Ne Demek , Mükerrir Suçlar Hangileri? İnfaz Düzenlemesi Nedir?

Mükerrer - Mükerrir suçlar nedir? İnfaz düzenlemesi ne demektir?

İnfaz düzenlemesi hakkında beklenen açıklama geliyor. AK Parti ile MHP birazdan açıklama yapacak. Açıklama öncesi vatandaşların en çok araştırdığı konu , infaz düzenlemesinin kısmi olarak kapsamında yer alacağı mükerrer suçlar oldu. Peki Mükerrer suçlar hangileridir? İnfaz düzenlemesi ne anlama gelmektedir?

İNFAZ DÜZENLEMESİ NEDİR?

İnfaz düzenlemesi , Cumhur ittifakının üzerinde çalıştığı, bazı suçların cezalarında yapılacak düzenlemedir. Bu düzenleme ile , kapsamdaki suçları işleyenlerin cezaevinde geçireceği süreler azaltılacak.

MÜKERRER - MÜKERRİR SUÇ NEDİR?

Hakkında Türk Ceza Kanunu 'nun 58. maddesi uygulanan sanıklar mükerrirdir. Tekerrür hükümlerinin uygulanması için bir takım koşulların oluşması gerekir. Tekerrüre esas ceza alan hükümlülerin cezaları farklı şekilde infaz edilir. Koşullu salıverilmeden faydalanmaları yine farklı şekildedir. Teknik bir konudur. Aşağıya TCKnın 58. maddesi ile 5275 sayılı Kanunun 108. maddesini yazıyorum. Ancak bunun dışında yargıtayında aradığı bir takım kriterler vardır 58. maddenin uygulanması için.

TCK 58. maddesi ise şu şekilde:

MADDE 58 - (1) Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması gerekmez.

(2) Tekerrür hükümleri, önceden işlenen suçtan dolayı;

a) Beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkûmiyet halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren beş yıl,

b) Beş yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezasına mahkûmiyet halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl,

Geçtikten sonra işlenen suçlar dolayısıyla uygulanmaz.

(3) Tekerrür halinde, sonraki suça ilişkin kanun maddesinde seçimlik olarak hapis cezası ile adli para cezası öngörülmüşse, hapis cezasına hükmolunur.

(4) Kasıtlı suçlarla taksirli suçlar ve sırf askeri suçlarla diğer suçlar arasında tekerrür hükümleri uygulanmaz. Kasten öldürme, kasten yaralama, yağma, dolandırıcılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ile parada veya kıymetli damgada sahtecilik suçları hariç olmak üzere; yabancı ülke mahkemelerinden verilen hükümler tekerrüre esas olmaz.

(5) Fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişilerin işlediği suçlar dolayısıyla tekerrür hükümleri uygulanmaz.

(6) Tekerrür halinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir. Ayrıca, mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.

(7) Mahkûmiyet kararında, hükümlü hakkında mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanacağı belirtilir.

(8) Mükerrirlerin mahkûm olduğu cezanın infazı ile denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması, kanunda gösterilen şekilde yapılır.

(9) Mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin, itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi veya örgüt mensubu suçlu hakkında da uygulanmasına hükmedilir.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 108. maddesi:

Mükerrirlere özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbiri (YÜR. TAR.: 01.06.2005)

MADDE 108 - (1) Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan;

a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,

b) Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,

c) Süreli hapis cezasının dörtte üçünün,

İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

(2) Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz.

(3) İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.

(4) Hâkim, mükerrir hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirler.

(5) Tekerrür dolayısıyla belirlenen denetim süresinde, koşullu salıverilmeye ilişkin hükümler uygulanır.

(6) Hâkim, mükerrir hakkında denetim süresinin uzatılmasına karar verebilir. Denetim süresi en fazla beş yıla kadar uzatılabilir.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ya şunu söylemek istiyorum şuan önemli olan şu var sigrtalısıda sigortasızıda çalışamaz hald 2020-04-08 01:12:12

Ya şunu söylemek istiyorum şuan önemli olan şu var sigrtalısıda sigortasızıda çalışamaz halde peki niye halla kime verilip verilmiceyi tartışılıyor gündemde genc olan yaşlı işverenlerin yanlarında çalışıyor yaşlıya sokak yasağı koyuluyor genç olan nerden bulacak peki ikinci bir durum sigortalısı sigortayı nekadar düşük pirimle yatırsa bile 1 ay yatırır 2 ay bilemedin 3 ay ya gerisi 3aydan sonra nerden getirecek tüketici sıfıra inerse satıcı sı nerden alıp getirecek satacagı şeyi dünya zenginler günü olucak galiba 3 ayın 31 sigorta cıkışım var işsizim 1000 TL yardım anlamıyorum neymiş sağlık hizmetlerinden yararlanıyor musun 3 haftaya kalmaz çocuğum olucak nerden getirecek iş vereni kqpatırıyor isen herkese de yardımı verip destek kemesi gerekir su anda işvereni vergiden banka borçlarından birçoğu yardımdan faydalanabiliyor işverenin daima yastık altı yaptı bir dayanacagı vardır ya işsiz kalanı hata eşi doğum yapma aşamasında olan lar ne olucak peki sigortam karnımı doyuracakmı acaba engeli yakınıyım hanede hicbir yardım almadım ya uzun lafın kısası yardım yapıyorsan türkiyem şartlı yardımlarda bulunuyor san önce vakıfta yardım dosyası olanlanlardan başla dosya olup ta sigortalı işcisinide kat bütçeye çünkü işsiz kalınca 3 ay sigorta aktif olabiliyor niye çünkü mqaş alamaz durumda sigorta aktif ama oda peşin yatırılmış sigorta pirimi oluyor hatırlatırsam sigortalılar da sigorta çıkışlarına dikaat edin lütfen gerçekten kendimi söyliyeyim ilk başta işsizim evet sigortam aktif olabilir ama çıkış yapıldını ve bunun calışmadımın en büyük kiti olduğu göz ardı etmeyin ... DİLEKLERİMLE

Avatar
Emine 2020-04-08 02:27:12

Bakım aylığı alanlarda 1000tl yardimdan yararlansin yeşilkartlı herkese verilmeli bu yardım

Avatar
Semra öztürk 2020-04-09 06:23:43

Eşim 4 yıl önce iflas etti ve 18 aydır hiç çalışmadı iş yok ewde ben bir şekilde ewde çanta satarak gecimimi sağlamaya calışıyordum idaretten yetmiyordu 4 çocuk luyum ewim kira gelirim yok araştıra bilirsiniz BENİM yeri geliyor ekmek alamıyorum ALLAH için banada yardım edin zorda olmasam hiç başvuru yapmazdım mesajımı dikkate alın ne olursunuz

Avatar
İsmail 2020-03-31 23:56:21

Yesil kartli ve suan bu salgin virusten dolayi calisamayan herhangi bir geliri olmayanlara verilmeli yine gidip su ayligi alana bu ayligi alana diye sartlar surulmeye baslandi bu yanlis zaten maas erdiginiz kisilere verirseniz o ayri mesele ama hic geliri olmayanlar evde kaldi para yok as yok ekmek yok

Avatar
Hasan 2020-04-30 04:28:36

Ben 3 yıldır işşizimm kısa ve net boşandım borcum var kimse bu duruma düşmesin devlet başvuru yaptım 1000 TL gıda bir tane olumlu cevap arayan yazan yok net bu işşiz SSK yok diyen yok

Avatar
Adem 2020-04-03 14:00:41

Bizlerde 4 aydır boştayız ıssızsız kim bizlere yardim edecek bizde bunu anlamış değiliz bakın yoksa inanın bizde sokaklara çıkıp yardim mi dinlenelim zaten iş yok işsizlik diz boyu nasıl bir iş anlamadim

Avatar
HAYATİ 2020-04-04 21:00:39

Suriyelilere her ay gıda ve para veren hukümet neden ki ekmek yedihi ülkenin insanına bakmaz bu insanlara Allah vicdan versin issizlik parası 1057 alıyorum yetermi

Avatar
Metin 2020-04-06 15:15:35

Işsizlik maaşı alan vatandaşlara da verilmesi gerekiyor yada işsizlik maaşı alanların süresi uzatılmalı