MSB internet sayfasından beklenen duyuru geldi.
Milli Savunma Bakanlığı resmi internet sayfası aracılığıyla yayımlanan son dakika duyurusunda yeni askerlik sistemi şemasına yer verildi.
Hulusi Akar şu açıklamaları yaptı:
Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.
Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.
Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.
Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.
Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.
Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.
MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.
Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.
Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.
Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.
Burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem bütünlük içinde sürekli dönecek.
MSB internet sayfasından yayımlanan duyuruda yeni askerlik sistemi şeması şu şekilde verildi:
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜLÜĞE GİRECEK?
Yeni askerlik sistemi , seçimden sonra meclise gelecek. Nisan 'da TBMM'ye gelmesi beklenen yeni sistemin Mayıs 'ta yürülüğe girmesi bekleniyor.
Android için >>>> TIKLAYIN
İOS için >>>> TIKLAYIN
İnstagram hesabımız için TIKLAYIN
Şuan ben askerdeyim.4 ayım kaldı bana bile vuruyor yeni gidene neden vurulmasın
Sayin kamubulteni bugün 8 mart ve hala orada bir şey yok uzmanlık 2.grup başvurusuyla ilgili bununla ilgili bir haber yayınlayacak mısınız ? Sitede de 8 mart yazıyor hala açıklanmadı.
Yaş şartını söyleyin yaş yaş şartıyla ilgili hiç bir açıklama yapıyorsunuz 91 doğumluyum yedek astsubay lik sürecini bitirip astsubay olmak istiyorum askerde kalmak istiyorum
K.k.k 2019 uzman alımı 8 mart ta açıklanacak denildi açıklanmadı halel
Peki bir hafta sonra askere gidecek olan arkadaşlar için askerdeyken bu uygulama onlara vuruyormu?
Simdi lise mevzunu olanlar uzman çavuş olamayacak mi
Orta okulu bitirenlere 12 aymı yoksa 6 aym 7
60 yasini geçmiş olanlar bu sistemden nasıl faydalanacaklar.