Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yılmaz: 106 Bin Askeri Terhis Edeceğiz Ama...

TBMM Genel Kurulu'nda 'Askeralma Kanun Teklifi' görüşmeleri sürüyor. Genel kurulda konuşma yapan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, burada milletvekillerinden gelen sorulara yanıt verdi. Son Dakika "Tek tip askerlik", "yeni askerlik sistemi", "askerlik süresi" ile ilgili son gelişmeler...

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yılmaz: 106 Bin Askeri Terhis Edeceğiz Ama...

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yılmaz: 106 Bin Askeri Terhis Edeceğiz Ama...

TBMM Genel Kurulu'nda 'Askeralma Kanun Teklifi' görüşmeleri sürüyor. Genel kurulda konuşma yapan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, burada milletvekillerinden gelen sorulara yanıt verdi.

SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLA VE KATIL.

Avrupa ülkeleri ve dünyadaki ordulardan örnek veren İsmet Yılmaz, mevcut askeri personel sayısını da paylaştı. TSK'nın askeri personel, sivil memur ve işçi sayısının toplamda 457 bine ulaştığını belirten Yılmaz, 106 bin askerin yeni düzenlemeyle terhis edileceğini fakat bunun gerek sözleşmeli er alımları, uzman çavuş alımlarıyla kapanacağını, an itibariyle celp döneminde olunduğunu 30 bin askerin de dağıtımda olduğunu söyledi. 

2.2 milyon bakaya, kaçak durumunda vatandaş olduğunu, bedelli askerlik beklentilerinin de her sene meydana geldiğini bu yüzden askere gelecek olanların da 'Bedelli çıkacak' beklentisiyle askere gelmediğini, bu yüzden kalıcı bedelli askerlik uygulamasını getirdiklerini söyledi.

Özel Kuvvetlere Ağırlık

Avrupa ülkelerinde asker sayısının azaldığını fakat Özel Kuvvete ve askeri teknolojiye ağırlık verildiğini söyleyen Yılmaz, bunun Türkiye için de geçerli olması gerektiğini söyledi. 

İSMET YILMAZ NE SÖYLEDİ:

Yine, Sayın Müsavat Dervişoğlu da… "Tartışalım, bu milletin genelini ilgilendiriyor ve ülkemizin bekası için de önemlidir." denildi, biz de buna katıldık, bunu da çok net söyleyeyim.

MEVCUT ASKERİ PERSONEL SAYISI

Yine, asker sayısıyla ilgili bir soru vardı. Hemen o asker sayısını da vermek isterim. Bizdeki asker sayısı: 23.789 subayımız var, 62.174 astsubayımız var, 73.966 uzman erbaşımız var. 18.693 -20 bin planladık, dolayısıyla sözleşmeli erbaşta çok geride kaldığımız değil, planladığımız rakam 20 bindi- alınan sözleşmeli erbaş, şu anda aktif görev yapan 18.693. Uzman personelin toplam sayısı 178.866. Yedek subay sayımız şu anda görev yapan 10.833. Erbaş ve er, yükümlü olarak ne kadar? 229.017. Yükümlü personelin toplamı -yedek subay artı er, erbaş- 239.850 kişi. Toplam askerî personelimiz 418.716. Bunlarda sivil memurlar var, işçilerimiz var, bunların da toplamı 38.461. O hâlde "Millî Savunma Bakanlığımızın çatısı altında, Silahlı Kuvvetlerimiz dâhil, onlara hizmet edenler dâhil toplam sayı ne kadar?" derseniz; 457.177. Bu rakama Jandarma Genel Komutanlığı da dâhil değil. Jandarma Genel Komutanlığının da 200 bin personeli var, belki 198.989 gibi bir rakam ama 200 bin var ve savaş döneminde Jandarma Genel Komutanlığı Genelkurmayın ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla 457 bin burada var, 200 bin daha koyarsak 657 bin. Buraya gelmeden önce de… Bu, İngiltere'nin sitesinde, normal sitesinde 112 bin. Dünyada 40'ın üzerinde operasyon yapıyoruz. Fransa'nın 2015 şeyinde, baktım, 108 bin, hava kuvvetleri 42 bin, deniz kuvvetleri 36 bin ama bunlar da tekrar gözden geçirilecek. Genel gidişat, eğilim asker sayılarının azaltılması doğrultusundadır ama bunun yanında hangi bölümü artıracaklar? Özel kuvvetleri artırmak istiyorlar çünkü operasyonda kullandıkları kimseler böyle yükümlü olanlar değil, özel kuvvet mensuplarını da artırmak istiyorlar.

NATO içindeki ülkelerde de genellikle kabul görmüş, herkes de bilir, NATO'nun 2'nci en büyük ordusuna sahip ülkeyiz Amerika'dan sonra. Amerika'nın nüfusu 330 milyon, 350 milyon gibi bir rakam, bizimki 82 milyon. Amerika'dan sonra en fazla ordumuz var, bu da Türkiye'nin gücündendir, hep onu söyledim. DEAŞ, Irak sınırına kadar geldi, oradaki Türkmen şehirlerini, Kürt şehirlerini, insanlarını yerinden ederken Türk sınırında geldi, durdu. Haritanın üzerindeki çizgiye bakıp da durduysa bu, bu ülkenin gücünden geliyor. Silahlı gücü, bu ülkenin somut gücü. Ondan dolayı hepimiz bu ülkede daha özgür yaşıyoruz. Sıkıntılarımız olabilir ama o sıkıntılara bazen dışarıdan bakmak lazım. Ben hep şunu söylüyorum: Kayseri yakındır, Kayserililer iyi bilir, Erciyes'in tepesine çıkarsanız Erciyes Dağı'nın yüksekliğini bilmezsiniz. Erciyes Dağı'nın yüksekliğini anlamak için biraz açılmak lazım, ovaya inip ovadan bakmak lazım. Dolayısıyla Türkiye'nin geldiği seviyeyi bilmek için de Türkiye'ye dışarıdan bakmak lazım. Sırbistan Cumhurbaşkanının söylediği ifadeyi tekrarlıyorum: "Türkiye, bölgesinde süper güç." Sırbistan Cumhurbaşkanı yani bir siyasi, değerini söylüyor. Bu nedir? Bu, bu ülkenin gücündendir. Eksiklerimiz var ancak bir mesafe aldığımız da kesin. Bunu nasıl aldık? Yine, inanın, birlikten, beraberlikten, Silahlı Kuvvetlerimizden, kurumlarımızdan. Bu Orta Doğu coğrafyasında devlet geleneği olan 3 devletten sayarlar; biri İran, biri Türkiye, biri de herhâlde varsa kendi kendini yöneten İsrail diye düşünülebilir. Dolayısıyla eksiklerimiz var ama inşallah, onu da ileriki dönemde çıkartacağız.

Bu kanuna niçin ihtiyaç duyduk? 2 milyon 300 bin ertelimiz var, 2 milyon 200 bin havuzda bekleyen insanımız var. Bunları bir şekilde askerlikten muaf da edemiyoruz, bunları bir şekilde askere de alamıyoruz. Bunların 1 milyon 600 bini de üniversite eğitimi dolayısıyla ertelemiş, 460 bin bakayamız var. Peki, bunların sebeplerini araştırmak lazım ki bir daha 2 milyon 200 bin erteleme ortaya çıkmasın diye.

106 BİN KİŞİYİ TERHİS EDECEĞİZ, AÇIK OLACAK MI?

Gerçekten, bir anda 106 bin kişiyi terhis edeceğiz. Peki, bir açık olacak mı? Biz olmayacağını -gerek profesyonelleşmeye doğru gidiyoruz gerekse de celp dönemleriyle- yeni gelenlerle bu açığın kapanacağını düşünüyoruz. Daha teknolojik cihazları kullanıyoruz,teknolojik imkânları da kullanıyoruz. Sayın vekillerimiz de söyledi, teknolojinin gerektiği yerde muhakkak ki insan da gerekiyor, ondan hiç şüpheniz olmasın. En güvenilir unsur insan unsuru. İnsan unsurunu ihmal ettiğiniz anda diğerlerini yanıltabilmek, atlatabilmek kolay. Ama insan teknolojik gerekliliği artık bir araya oturtturduğunda…

VATANDAŞLARIN TALEBİ VAR

Ama 2 milyon 300 bin bekleyen var, 460 bin bakaya var. O hâlde ne yapmak lazım? Yeni bir düzenleme yapmak lazım. Üzerinde çalışalım ki bu bakaya sayısını azaltmak lazım, yoklama kaçağını azaltmak lazım. Erteleme… Doğrudur, eğitim bu ülkenin ihtiyacıdır ama ulusal güvenlik de, millî güvenlik de bu ülkenin ihtiyacıdır. Bunları dikkate alarak… Vatandaşların da talebi var.

HER YIL BEDELLİ ASKERLİK TALEBİ GELİYOR

Her yıl bedelli askerlik talebi geliyor, değil mi? Hatta şimdi bile "94 doğumluyum, birkaç günle, birkaç ayla bir önceki bedelliyi kaybettim, kaçırdım. Lütfen yeni bir şey…" Ve yeni de sosyal medyada çıktı; sosyal medyayla bunların birbirlerini etkilemeleri, hareket edebilmeleri ve bizlere taleplerini iletebilmeleri de çok daha kolaylaşan bir döneme girdi ve kısa bir süre sonra yeni bir bedelli çıkacağı ihtiyacı duyurusu, beklentisi askere gelecek olanı da gelmez hâle getiriyor. O hâlde öyle bir sistem yapalım ki ertelemeler azalsın. Ne kadar, kimse, her yıl… Böyle, yeni bir yasa çıkmayacak artık bundan sonra. Burada -145 bin-toplam 700 bin yükümlü düşürülüyor, bu 700 bin yükümlüden 400 bine Genelkurmayımızın kendi ihtiyacı var, geri kalanlar kendi ihtiyacının dışında. Kendi ihtiyacının dışında olanlardan öğretmen ihtiyacı olanları öğretmen olarak görev yaptıralım, eski mevcut düzenlemede de vardı, şimdikinde de var, polisler yine eski sistemde devam ediyor, Sahil Güvenlik ve Jandarmada olanlar Millî Savunma Bakanlığındaymış gibi aynı sistemle devam ediyor; hiçbir değişiklik yok. Bunların dışındakiler de dövizli askerlik, bedelli askerlik; ödesinler, bir aylık temel eğitimi de alsınlar, askerlikten muaf olsunlar. Antalya'dan beni aradılar "Peki, zenginler bunu verecek de ya fakirler ne yapacak?" diye, talep böyle geliyor ama Silahlı Kuvvetlerimizin insan gücüne ihtiyacı olduğu gibi teknolojik gereçlere de ihtiyacı var. Bu kaynağı nereden bulacak? Yine milletimizden alacak, vergi yoluyla alacak. Dolayısıyla da bence beden yoluyla askerlik yapmak isteyenler hoş geldi sefa geldi, başımızın üstüne ama bedel karşılığı verecekse… Ki bakın, 2011 yılında ilk bedelli çıkardığımızda 30 bin lira bedel koyduk, şimdi 31 bin liraya denk geliyor, o zaman da 600-700 bin beklenti vardı, başvuran sayısı 70 bini ancak buldu.

145 BEDELLİ ASKERLİK SAYISI DAHİ DOLMAYACAKTIR

Şimdi diyorlar ki "145 bin sayısını artırın, bu yetmez çünkü bekleyenler var." Kendi bedel ödeyecek olan kimse sanıyor ki bütün herkes bedel ödeyecek; inanın, 145 bin bedelli sayısı dahi dolmayacaktır diye düşünüyoruz. Çünkü altı aylık askerliğe 30 bin lira ödese ayda 5 bin lira mı yapar? 6 kere 5, 30 gibi… E, herkesin 5 bin lira vereceğini düşünüyor musunuz? Ben olsam vermem, onu da söyledim daha önce, ben gider askerliğimi yaparım, bunu çok net söylüyorum. Askerliğin de ayrı bir değeri, ayrı bir katkısı, kazandırdıkları vardır, o da ayrı bir okuldur.