Metal İşverenleri Lokavt İlan Etti (Lokavt Nedir?)

Son dakika haberi: İşverenler lokavt kararına gitti ve 130 bin işçiye lokavt uygulanacağına yer verildi.

Metal İşverenleri Lokavt İlan Etti (Lokavt Nedir?)

Sanayiciler Lokavt kararı aldı.

Bursa’ da metal sanayi sektöründe çalışmakta olan 130 bin işçi , teklif edilen yüzde 8 zammı kabul etmedi ve grev kararı aldı. Grev kararı sonrası sendika ile Metal işverenleri yeniden bir araya geldi ve maaş zammı yüzde 10 seviyesine çıkarıldı. Ancak metal işçileri bu teklifi de kabul etmedi ve grev kararının devam ettiğini duyurdu. 

Yüzde 26 zam isteyen metal işçileri için görüşmeler devam ederken bugün bir son dakika gelişmesi yaşandı. Edinilen bilgilere göre sanayi devleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’na ardı ardına bildirimlerde bulunmaya başladı.

Aralarında Türk Traktör, TOFAŞ, Borusan Mannesman, Aygaz, Ford Otomotiv ve Otokar şirketlerinin olduğu sanayi devleti , lokavt kararı aldıklarını duyurdu. 

KAP 'a yapılan açıklama şu şekilde;

"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir.

Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır."

LOKAVT NEDİR? NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

İşçilerin iş bırakma kararına grev denir. İşverenin ise işçiyi grev etmesine lokavt denir. İşverenin işçileri toplu şekilde işten uzaklaştırması olan lokavt , işten çıkarma değildir. 

Lokavt süresi içinde  işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır.  2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına deniyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA