KYK Burs Başvurusunda Vergi Mükellefi Nedir?

KYK kredi ve burs başvurusunun başlamasının ardından adaylar e Devlet kapısı üzerinden başvuru yapmaya başladı. Ancak başvuru yapmak isteyen adaylar vergi mükellefiyeti ekranı ile karşılaştı. Peki vergi mükellefiyeti ne demek? Öğrencilerin burs başvurusu için hangi seçeneği işaretlemeleri gerekiyor?

KYK Burs Başvurusunda Vergi Mükellefi Nedir?

Vergi Mükellefiyeti Nedir?

KYK burs başvurusunu e Devlet kapısı üzerinden yapmaya çalışan adaylarn karşısına vergi mükellefiyeti çıktı. Vergi mükellefiyeti kısmında nereyi işaretleyeceğini , vergi mükellefiyetinin ne demek olduğunu araştıran öğrenciler için biz de bu haberimizde detaylara yer verdik.

KYK başvurusu yaparken istenen vergi mükellefi, Vergi Usul Kanunu 'nun 8 'inci maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler oluyor. KYK burs başvurularında da kişinin kendisinin ya da anne-babasının vergi mükellefi olup olmadığı, vergi mükellefi ise, sunulan seçeneklerden hangisinin olduğunu işaretlemesi gerekmektedir.

KYK BURSUNDA VERGİ MÜKELLEFİYETİ NE DEMEK?

KYK burs başvuru ekranında istenen vergi mükellefiyetinde , baba veya anne ya da öğrencinin kendisi esnafsa, ticaretle uğraşıyorsa, kendisine ait işyeri için vergi ödüyorsa kendisi, anne veya baba mükellef olarak seçiliyor. Akabinde Basit Usulde Vergi Müekllefi mi, Gerçek Usulde Vergi Mükellefi mi, Şirket hissedarı mı seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Hangi türde mükellef olunduğu muhasebe kayıtlarından öğrenebilmektedir.

BASİT USULDE VERGİ MÜKELLEFİ ŞARTLARI NELERDİR?

Basit Usulde vergi mükellefi şartlar şu şekildedir:

Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak
İşyeri mülkiyeti işyeri sahibine aitse emsal kira bedelinin, kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedeli toplamının 2018 yılı için büyükşehirlerde 7.400 TL'yi, diğer yerlerde ise 4.900 TL'yi aşmaması
Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak

GERÇEK USULDE VERGİ MÜKELLEFİ ŞARTLARI

Basit usul koşullarını taşımayan gelir vergisi mükelleflerinin ticari kazançları gerçek usule göre tespit edilir. Gerçek usule tabi mükellefler tutacakları defterler yönünden iki sınıfa ayrılırlar:

  • Birinci sınıf tacirler
  • İkinci sınıf tacirler

KYK burs başvurusu için TIKLAYIN

KYK burs başvuru sonuçarı için TIKLAYIN