Kurul Üyesinden Şehirlerarası Seyahat Yasağı Açıklaması

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi , yaptığı son dakika açıklamasında seyahat yasağı gelebileceğini söyledi.

Kurul Üyesinden Şehirlerarası Seyahat Yasağı Açıklaması

Seyahat yasağı açıklaması geldi.

Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş'a konuşan Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan kritik seyahat yasağı açıklamasında bulundu. İlhan yaptığı açıklamada geçen dün ve önceki gün 2. defa uygulanan sokağa çıkma yasaklarının sonuçarının bir hafta içinde belli olacağını söyledi. İstanbul'da vaka sayılarında yaşanan yüzde 25 düşüşün kısmi yasakların sonucu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, önümüzdeki hafta hafta sonu ve hafta içi akşamları sokağa çıkma yasağının etkilerinin de görüleceği, buna göre bir yol haritası çizileceğini söyledi. 

"Türkiye geneline baktığımızda Samsun gibi Hatay gibi vaka sayılarının arttığı illerimiz var. O nedenle vaka sayılarındaki düşüşün devamı ve tüm illere yayılması çok önemli. Şu an plato çiziyoruz. Hastalarda 6 bin, vakalarda 30 bin civarında sabitiz. Bu gidişi aşağı yönlü çevirmek zorundayız ki 'Başardık' diyebilelim. Bu da kurallara harfiyen uyulması, seyahat yasağı gibi uygulamalarla olabilir." diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. İlhan, vaka sayılarında göreceli bir azalma olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Son birkaç gündür bizim fakülteye başvuranların sayısında da göreceli bir azalma gözlemliyoruz. Bunun kalıcı olması için 2 yol var. İlki toplumun kurallara uyması. İkincisi de kamusal anlamda alınacak ekstra önlemler. Ben ikincisine gerek kalmaması için ilk kuralın önemine vurgu yapmak isterim. Çünkü bu yasaklar bizlerin sağlığı için. Mesela şu an! Sizinle konuşurken camdan bakıyorum. Sokağa çıkma yasağı devam etmekte! Ama sitenin bahçesinde ve hemen dışarıdaki yürüme yollarında bir kalabalıklaşma, banklarda koyu bir sohbet var. Oysa zorunlu haller dışında sokağa çıkılmamalı"

SEYAHAT YASAĞI AÇIKLAMASI

Seyahat yasağı gelecek mi gelmeyecek mi? sorusuna cevap veren İlhan, açıklamasında şunları söyledi:

"Zorunluluk ya da görev dışında seyahatin engellenmesi virüsün göç etmesini engelleyebilir. İlla bir yasağa da gerek yok. Toplum bu konuda hassas olmalı. İller arası seyahat haziran ayına kadar yasaktı biliyorsunuz. Yazın gelmesi ve yasağın kalkması ile salgın Anadolu'da da yaygın hale geldi. Tekrarı yaşanmaması için zorunlu haller dışında bir yere kıpırdamamalı. Ayrıca akşam sokağa çıkma kısıtlamaları belki daha da daraltılabilir. Ama önemli olan bu aşamaya gelmemek. Çekirdek aile ile bir süre daha evde kalmak ve ziyaretçi kabul etmemek gerekiyor. Bunu başarabilirsek salgının üstesinden gelebiliriz."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA